Επιμένει για το νόμο περί ποινικοποίησης της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων ο Νικολά Σαρκοζί και σε μια συμβολική κίνηση, απένειμε την Τετάρτη τα διακριτικά Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής στον τελευταίο επιζώντα της ομάδας των αντιστασιακών Μανουκιάν, τον 95χρονο Αρσέν Τσακαριάν.

«Παρά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, δεν παραιτούμαι. Η αρμενική κοινότητα, όπως και άλλες έχει το δικαίωμα να προστατεύεται από το νόμο για την άρνηση της Γενοκτονίας», δήλωσε ο Σαρκοζί κατά την απονομή ενώπιον των εκπροσώπων της κοινότητας των Αρμενίων στη Γαλλία.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να καταρτίσει ένα νέο κείμενο: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για την επιθυμία μου να το κάνουμε να πετύχει, ανανεώνω αυτή την επίσημη υπόσχεση ενώπιον σας», υπογράμμισε.

Κατά του νόμου για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο οποίος είχε εγκριθεί την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία, προσέφυγαν γερουσιαστές στο Συνταγματικό Συμβούλιο το οποίο αποφάνθηκε ότι ο νόμος παραβιάζει το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.