Οι αυτοκτονίες στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αυξήθηκαν σε υψηλό τριάντα ετών την περίοδο 2004-2008 -κατά 80%-, εξέλιξη που ενδεχομένως οφείλεται στην Αμερικανική εμπλοκή στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε χθες.
Η μελέτη την οποία διεξήγε το ιατρικό σώμα του Αμερικανικού στρατού και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Injury Prevention διαπίστωσε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των στρατιωτικών που έθεσαν τέλος στη ζωή τους είχαν συμμετάσχει σε μάχες.

Ωστόσο απέφυγε να αποδώσει σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στους δύο πολέμους της τελευταίας δεκαετίας και την αύξηση των αυτοκτονιών. Εκτίμησε ότι περίπου το 40% της αύξησης μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη δυνάμεων στο Ιράκ.
Οι μισοί και πλέον αυτόχειρες ήταν νεαροί -ηλικίας 18 ως 24 ετών- και οι μισοί και πλέον χαμηλόβαθμοι, σύμφωνα με την μελέτη.

Η αύξηση των αυτοκτονιών συνέπεσε με την αύξηση των επιπέδων εμφάνισης ψυχικών ασθενειών στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων και τα δεδομένα έδειξαν πως το ποσοστό των αυτοκτονιών ήταν υψηλότερο μεταξύ των στρατιωτικών που είχε διαγνωστεί ότι έπασχαν από κάποια ψυχολογική διαταραχή.