Ο Οσάμα μπιν Λάντεν προδόθηκε στους Αμερικανούς από μια από τις συζύγους του που ζήλευε την μικρότερη από όλες! Aυτή την θεωρία ανακοίνωσε ένας πακιστανικός πρώην αξιωματικός την ώρα που οι συνθήκες και οι λεπτομέρειες της αμερικανικής επιχείρησης εναντίον του ηγέτη της αλ Κάιντα στην πόλη Αμπονταμπάντ του βορείου Πακισταν, παραμένουν μυστηριώδεις, τροφοδοτώντας πολλές θεωρίες, όπως αυτή της προδοσίας.  

Ο Σαουκάτ Καντίρ ταξίαρχος εν αποστρατεία, διεξήγαγε έρευνες επί οκτώ μήνες. Χάρη στις διασυνδέσεις του με ανώτατα στελέχη του πακιστανικού στρατού μπόρεσε να επισκεφτεί το σπίτι στον οποίο κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν- το σπίτι γκρεμίστηκε τον Φεβρουάριο- και να μιλήσει με τους πράκτορες που ανέκριναν τις συζύγους του.  
   
Μετά από αυτά κατέληξε στη θεωρία ότι ο Μπιν Λάντεν, περιθωριοποιημένος και αποδυναμωμένος, έπεσε θύμα συνωμοσίας της αλ Κάιντα, η οποία χρησιμοποίησε μια από τις συζύγους του για να βάλει τους Αμερικανούς στα ίχνη του.   
   
Σύμφωνα με τον Καντίρ, ο Μπιν Λάντεν "είχε αρχίσει από το 2001 να δείχνει σημάδια πνευματικής διαταραχής, αναγκάζοντας σταδιακά το δεξί του χέρι Αϊμάν αλ Ζαουάχρι να σκέφτεται να τον εξοντώσει. "Είχε βαρεθεί τις τρέλες του Μπιν Λάντεν" όπως το ότι ήθελε να εγκαταστήσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Πακιστάν, εξηγεί ο ταξίαρχος.  
  
Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της αποκλείει κάθε περίπτωση συνωμοσίας, επισημαίνοντας πως εντόπισε τον Μπιν Λάντεν με δικά της μέσα. Ο πακιστανικός στρατός επιμένει ότι δεν γνώριζε πως ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στο Αμπονταμπάντ. Σύμφωνα με τον Σαουκάτ Καντίρ, τον εντόπισαν αργά στα τέλη Απριλίου και τον πρόλαβαν οι Αμερικάνοι.