current views are: 1

9 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση12:06

Oxfam: Κινδυνεύουν 13 εκατ. άνθρωποι από επισιτιστική κρίση στην κεντρική και δυτική Αφρική

Κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης για 13 εκατομμύρια άτομα, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική καταστροφή μεγάλης κλίμακας στην περιοχή Σάχελ της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, βλέπει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.

Δημοσίευση 12:06’
αρθρο-newpost

Κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης για 13 εκατομμύρια άτομα, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική καταστροφή μεγάλης κλίμακας στην περιοχή Σάχελ της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, βλέπει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.

Κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης για 13 εκατομμύρια άτομα, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική καταστροφή μεγάλης κλίμακας στην περιοχή Σάχελ της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, βλέπει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. Η οργάνωση καλεί να αναληφθεί κατεπειγόντως δράση για να προστατευτούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Οι χώρες και οι περιοχές οι οποίες πλήττονται περισσότερο είναι το Τσαντ, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας και το βόρειο τμήμα της Σενεγάλης, όπου ήδη καταγράφονται μεγάλα ποσοστά υποσιτισμού, «από 10 ως 15%», ενώ σε ορισμένες περιοχές τους το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει το «όριο συναγερμού» και «πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να αντιμετωπίσουν οξύ υποσιτισμό» η οργάνωση που εδρεύει στο Ντακάρ.

«Η σημερινή κρίση προκαλείται από ένα συνδυασμό πολυάριθμων παραγόντων περιλαμβανομένης της ξηρασίας, των ιδιαίτερα αυξημένων τιμών των τροφίμων, της ενδημικής κρίσης και των περιφερειακών συρράξεων», περιλαμβανομένων των συγκρούσεων οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από τα μέσα Ιανουαρίου στο βόρειο Μάλι ανάμεσα στο στρατό και σε αντάρτες της μειονότητας των Τουαρέγκ, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

«Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η ξηρασία θα εξελιχτεί σε καταστροφή εάν δεν γίνει τίποτε. Ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει άπραγος. Απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για να αποτραπεί ο θάνατος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για την οποία θα ευθύνεται η διεθνής κοινότητα, εάν δεν κινητοποιηθεί», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Μαμαντού Μπιτέγε, περιφερειακός διευθυντής της Όξφαμ για την δυτική Αφρική.

Σημειώνεται ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί εκθετικά στην δυτική Αφρική τα τελευταία χρόνια επιδεινώνοντας την κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, η αγροτική παραγωγή στην περιοχή έχει μειωθεί 25% σε σύγκριση με το 2010. Η παραγωγή τροφίμων του Τσαντ έχει μειωθεί έως και 50% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, ενώ η επόμενη σοδειά δεν αναμένεται να συλλεχθεί πριν από τον Οκτώβριο.


σχετικα αρθρα