Τη μεταβίβαση της ευθύνης για τον έλεγχο της φυλακής του Μπαγκράμ από τις ΗΠΑ στους Αφγανούς εντός έξι μηνών συμφώνησαν σήμερα ο αμερικανικός στρατός και η αφγανική κυβέρνηση.
Η μεταβίβαση του ελέγχου της φυλακής, η οποία έχει χαρακτηριστεί «αφγανικό Γκουαντάναμο», είναι ένας από τους όρους που έχει θέσει η Καμπούλ για να υπογράψει τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας που θα επιτρέπει την μακροπρόθεσμη αμερικανική ανάμειξη στο Αφγανιστάν, την οποία διαπραγματεύονται οι δύο χώρες.

Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα το απόγευμα στην Καμπούλ από τον Αφγανό υπουργό Αμυνας στρατηγό Αμπντουλ Ράχιμ Ουάρντακ και από τον διοικητή της δύναμης του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγό Τζον Αλεν.
«Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας και η μεταβίβαση του ελέγχου του Μπαγκράμ είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εθνικής μας κυριαρχίας», δήλωσε ο στρατηγός Ουάρντακ στη διάρκεια της τελετής που ακολούθησε την υπογραφή.

Η φυλακή, που βρίσκεται στην αμερικανική βάση Μπαγκράμ, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, έχει γίνει στα μάτια πολλών Αφγανών σύμβολο της αμερικανικής κατοχής. Εκεί κρατούνται εκατοντάδες ύποπτοι που φέρονται ότι είναι μέλη των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα.