Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι τερματίζει πρόωρα τη φετινή φαλαινοθηρική περίοδο λόγω των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών στην Ανταρκτική αλλά και λόγω των «σαμποτάζ» από την ακτιβιστική οργάνωση Sea Shepherd.
Ο ιαπωνικός στόλος επιστρέφει από τον Νότιο Ωκεανό έχοντας πιάσει 266 ρυγχοφάλαινες και μία πτεροφάλαινα -αριθμός πολύ μικρότερος από το όριο των 900 φαλαινών που είχε τεθεί για φέτος.

Η φαλαινοθηρία απαγορεύεται διεθνώς εδώ και 25 χρόνια, ωστόσο η Νορβηγία αγνοεί την απαγόρευση και η Ιαπωνία συνεχίζει το κυνήγι εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας που επιτρέπει τη φαλαινοθηρία για ερευνητικούς σκοπούς. Στην πράξη, όμως, σχεδόν όλο το κρέας των κητών καταλήγει σε ιαπωνικά εστιατόρια.

Τα ιαπωνικά φαιλαινοθηρικά που επιχειρούν έξω από την Ανταρκτική συναντούν κάθε χρόνο αντιδράσεις από ακτιβιστικές οργανώσεις και από κυβερνήσεις όπως της Αυστραλίας.

«Ο αριθμός των φαλαινών που πιάστηκαν φέτος ήταν μικρότερος λόγω παραγόντων όπως οι ακατάλληλες καιρικές συνθήκες και τα σαμποτάζ από ακτιβιστές» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας Αλιείας.

Από την πλευρά του. ο πρόεδρος της Sea Shepherd, Πολ Ουότσον, χαρακτήρισε τη φετινή καμπάνια της οργάνωσής του «πολύ πετυχημένη».

Την απόφαση της Ιαπωνίας να αποσύρει τα φαλαινοθηρικά χαιρέτισε και η Αυστραλία. «Οι φαλαινοθηρικές δραστηριότητες της Ιαπωνίας είναι αντίθετες με τη διεθνή νομοθεσία. Για το λόγο αυτό η Αυστραλία θα συνεχίσει το δικαστικό αγώνα στο Διεθνές Δικαστήριο» ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τον Ιανουάριο, οι ακτιβιστές της Sea Shepherd επιτέθηκαν σε δύο σκάφη του φαλαινοθηρικού στόλου, τα Yushin Maru No 2 και No 3, πετώντας στο κατάστρωμα σχοινιά με αγκίστρια και μπουκάλια με μπογιά.

Τρεις ακτιβιστές που επιτέθηκαν σε διαφορετικό σκάφος ασφάλειας συνελήφθησαν και αργότερα παραδόθηκαν στις αυστραλιανές αρχές.

Πηγή: in.gr