Την αντίθεσή της στην προοπτική παγώματος της ευρωπαϊκής διεύρυνσης εξέφρασε η Βρετανία, όπως αναφέρει το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Europolitique. Ο Βρετανός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντέιβιντ Λίβιγκτον δήλωσε χθες ότι η χώρα του είναι αντίθετη στο σχετικό ενδεχόμενο παγώματος της διαδικασίας διεύρυνσης, όπως προτείνουν ορισμένες χώρες λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Εμείς εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε μία ξεκάθαρη αρχή: εάν πρόκειται για κάποια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται και εκπληρώνει απόλυτα τα κριτήρια της ένταξης, τότε έχει το δικαίωμα να γίνει μέλος χωρίς να έρχεται αντιμέτωπη με "ναι μεν αλλά"», δήλωσε χθες από τη Λετονία.

«Aπορρίπτουμε την ιδέα ότι μετά την ένταξη της Κροατίας, θα πρέπει να έχουμε ένα είδος τεχνικής διακοπής στη διαδικασία της διεύρυνσης» είπε ακόμα.

Από την πλαυρά του, ο λετονός ομόλογός του Έντγκαρ Ρίνκεβιτς υπογράμμισε ότι «μοιραζόμαστε και εμείς την άποψη ότι η διαδικασία της διεύρυνσης πρέπει να εξακολουθήσει στα Βαλκάνια. Δεν μπορούσε να αφήσουμε εκτός Ένωσης έναν στρατηγικό παίκτη τόσο σημαντικό όπως είναι η Τουρκία».