Από 100.000 ως 1.000.000 Ισπανοί, έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις σε 60 πόλεις χθες εναντίον της κυβερνητικής μεταρρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις που ενισχύει τους εργοδότες, καθιστώντας φθηνότερες τις απολύσεις και ευκολότερο τον περιορισμό των αυξήσεων των μισθών.
Οι συγκεντρώσεις ήταν οι πρώτες μετά την κήρυξη απεργίας για την 29η Μαρτίου και προστίθενται στις αυξανόμενες κινητοποιήσεις εναντίον των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων και της περιστολής κυβέρνησης που η συντηρητική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Μαριάνο Ραχόι λέει ότι έχουν στόχο να επανέλθουν τα δημοσιονομικά της Ισπανίας στον σωστό δρόμο.

Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 23%, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι φέτος θα φθάσει σε ύψος-ρεκόρ, ξεπερνώντας το 24,3%. Η Ισπανία μετρά σχεδόν το εν τρίτον του συνόλου των ανέργων στην ευρωζώνη. Για τους νέους κάτω των 25, η ανεργία ανέρχεται στο 49%.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα που θεσπίζει, όπως η μείωση της αποζημίωσης για την απόλυση στις 33 ημέρες εργασίας ανά έτος, από τις 45 σήμερα, για ως και 24 έτη εργασίας το μέγιστο, καθώς και η περιστολή στις αυξήσεις των μισθών που είναι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό, θα φέρουν ευελιξία στην ισπανική αγορά εργασίας.

Η κυβέρνηση Ραχόι θέλει να δείξει στις Βρυξέλλες ότι προωθεί με σοβαρότητα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες παρά τις λαϊκές αντιδράσεις για να διατηρήσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό υπό έλεγχο.

Ωστόσο οι διαδηλωτές αντέτειναν ότι τα μέτρα κατεδαφίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.