Σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτή η αποχώρηση των 4.800 Γερμανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν εντός χρονοδιαγράμματος εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ.    «Δεν γνωρίζω αν θα τα καταφέρουμε εντός του 2013-14. Βούληση υπάρχει και θέλουμε να πετύχουμε» είπε η καγκελάριος, η οποία βρέθηκε στο Αφγανιστάν ένα 24ωρο μετά το νέο μακελειό και τις απειλές των Ταλιμπάν για εκδίκηση.  

Σημειώνεται ότι βάσει χρονοδιαγράμματος, η γερμανική αποχώρηση θα αρχίσει φέτος με στόχο το 2013 να μείνουν μόλις 400 στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων. Αυτοί επίσης θα αποχωρήσουν εντός του 2014 μαζί με όλες τις υπόλοιπες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.  

Η γερμανική παρουσία στο Αφγανιστάν είναι η τρίτη πολυπληθέστερη μετά από αυτή των ΗΠΑ και της Βρετανίας.  

Μιλώντας στους Γερμανούς στρατιώτες κατά την επίσκεψή της, η καγκελάριος καταδίκαστε απερίφραστα το νέο μακελειό στο Αφγανιστάν, αυτή τη φορά με δράστη Αμερικανό στρατιώτη.  

Δεκαέξι Αφγανοί -ανάμεσά τους εννέα παιδιά- σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από τα πυρά του στρατιώτη, ο οποίος έχοντας υποστεί νευρικό κλονισμό, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον τους τα ξημερώματα της Κυριακής.  

Το περιστατικό συνέβη έξω από τη βάση του στρατιώτη, στην επαρχία Κανταχάρ. Ο ίδιος παραδόθηκε στις αμερικανικές στρατιωτικές Αρχές.  

Οι μαρτυρίες των κατοίκων αναφέρουν ότι ο δράστης –που ενεργούσε μόνος όπως εκτιμούν οι ΗΠΑ– μπήκε σε τουλάχιστον τρία σπίτια και άρχισε να πυροβολεί. Στα θύματα περιλαμβάνονται εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες, βάσει ανακοίνωσης της αφγανικής προεδρίας.  

Για «δολοφονίες εκ προθέσεως» μίλησε ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι και ζήτησε εξηγήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το μακελειό.  

Το γεγονός έχει ανεβάσει και πάλι το θερμόμετρο στην πολύπαθη χώρα με τους Ταλιμπάν να ορκίζονται εκδίκηση.  

Σε συνάντηση που είχε με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, η Γερμανή καγκελάριος δήλωσε ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διερευνηθούν τα αίτια της επίθεσης.  
Απέδωσε μάλιστα εύσημα στον πρόεδρο για τη μεγάλη επιτυχία που έχει σημειωθεί στον τομέα της ασφάλειας.


Με πληροφορίες από in.gr