Τα δημόσια λουτρά της Αγίας Πετρούπολης όπου, σύμφωνα με το θρύλο, έκανε το μπάνιο του ο πατέρας της επανάστασης των μπολσεβίκων Βλαντιμίρ Λένιν το 1917, κατεδαφίστηκαν, όπως κατήγγειλε μια τοπική κομμουνιστική οργάνωση, εκφράζοντας τη θλίψη της για την καταστροφή ενός ιστορικού μνημείου.   "Το κτίριο των δημόσιων λουτρών, που χρονολογούνταν από το 1834, κατεδαφίστηκε χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση, παρ' ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε απαγορεύσει το γκρέμισμά του", δήλωσε ο Σεργκέι Μαλίνκοβιτς, ο επικεφαλής του κινήματος Κομμουνιστές της Αγίας Πετρούπολης και της γύρω περιοχής.  

 "Ο Βλαντίμιρ Ίλιτς Λένιν πλύθηκε εδώ λίγο πριν αναχωρήσει για τη Φινλανδία τον Αύγουστο του 1917", πρόσθεσε ο Μαλίνκοβιτς που δήλωσε ότι σκοπεύει να διαμαρτυρηθεί επισήμως στον κυβερνήτη της πόλης.  

Τα λουτρά Ουντέλνιγιε είχαν κλείσει πριν από μερικά χρόνια για να ανακαινιστούν και, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, επρόκειτο να ξανανοίξουν φέτος τον Μάιο.  

Οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης επικρίνονται συχνά τα τελευταία χρόνια γιατί εγκρίνουν οικοδομικά σχέδια που απειλούν την αρχιτεκτονική της πρώην αυτοκρατορικής πρωτεύουσας, όπως καταγγέλουν οι υπερασπιστές της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση "Ζωντανή Πόλη", περισσότερα από 100 ιστορικά κτίρια έχουν ήδη κατεδαφιστεί στην Αγία Πετρούπολη.
TAGS