current views are: 3

13 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση19:29

H ιστοσελίδα του ολλανδού ακροδεξιού Βίλντερς εξαγριώνει την Ε.Ε.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από την ολλανδική κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε να καταδικάσει τη δημιουργία από την ακροδεξιά εταίρο της, ενός ιστοτόπου που παρακινεί στην κατάδοση «ενοχλητικών πράξεων» με αυτουργούς μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη.

Δημοσίευση 19:29’
αρθρο-newpost

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από την ολλανδική κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε να καταδικάσει τη δημιουργία από την ακροδεξιά εταίρο της, ενός ιστοτόπου που παρακινεί στην κατάδοση «ενοχλητικών πράξεων» με αυτουργούς μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από την ολλανδική κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε να καταδικάσει τη δημιουργία από την ακροδεξιά εταίρο της, ενός ιστοτόπου που παρακινεί στην κατάδοση «ενοχλητικών πράξεων» με αυτουργούς μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη. Η ιστοσελίδα, που έθεσε σε λειτουργία από τις 8 Φεβρουαρίου το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του γνωστού και μη εξαιρετέου Γκερτ Βίλντερς (φωτό), καλεί τους Ολλανδούς να καταγγέλουν τις «οχλήσεις» που καθημερινά υφίστανται από πολίτες προερχόμενους εκ της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

«Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία έχουν οδηγήσει στις πιο ειδεχθείς σελίδες της ιστορίας μας. Μπορούμε, άραγε, να παραμένουμε σιωπηλοί, να μην απαντήσουμε στις μισαλλόδοξες τούτες παρακινήσεις, που εκπορεύονται από διάφορες πλευρές; Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡΕ) επαναλαμβάνει την έκκλησή του, να καταδικασθεί σαφώς και άμεσα ο ιστότοπος τούτος», τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος της συντηρητικής πτέρυγας του Ευρωκοινοβουλίου Ζοζέφ Ντολ.

«Η σιγή της ολλανδικής κυβέρνησης είναι απαράδεκτη», πλειοδότησε ο Βέλγος Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής των φιλελευθέρων της Συμμαχίας των Δημοκρατών και Φιλελευθέρων για την Ευρώπη (ALDE). Ο ίδιος επεσήμανε πως «μίλησε στον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε», του οποίου το κόμμα συνοδοιπορεί με το ALDE και κάλεσε τον Ντολ να πράξει το ίδιο με τους Ολλανδούς υπουργούς που προέρχονται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κάλεσμα (CDA), που ανήκει στο ΕΛΚ.

Αντίστοιχη καταδίκη εξέφρασαν και η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και οι Πράσινοι.

Όλα τα πολιτικά κόμματα, από το ΕΛΚ έως τους κομμουνιστές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να συνταχθεί μία κοινή απόφαση, που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη, προκειμένου να πιεσθεί ο Ρούτε να καταδικάσει τον ιστότοπο.

Επίσης τον ίδιο ιστότοπο έχει καταγγείλει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της επιτρόπου Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία κάλεσε τις ολλανδικές αρχές να εξετάσουν τη νομιμότητά του-κυρίως στα εδάφια της ευρωπαϊκής και ολλανδικής νομοθεσίας, που αφορούν τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ρούτε, που εξαρτάται από το PVV για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχει τονίσει κατ’ επανάληψη πως δεν προτίθεται να καταδικάσει την πρωτοβουλία του ακροδεξιού ηγέτη Γκιρτ Βίλντερς, με το επιχείρημα πως πρόκειται για «ιστότοπο ενός κόμματος» και όχι κυβερνητική ιστοσελίδα. Η Ευρώπη όμως φαίνεται πως έχει αντίθετη άποψη.


σχετικα αρθρα