current views are: 1

15 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση14:07

Διακοπή στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ταλιμπάν

Σε «πάγωμα» των συνομιλιών με την αμερικανική κυβέρνηση προχωρούν οι Ταλιμπάν, σε συνέχεια θέματος που προέκυψε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

Δημοσίευση 14:07’
αρθρο-newpost

Σε «πάγωμα» των συνομιλιών με την αμερικανική κυβέρνηση προχωρούν οι Ταλιμπάν, σε συνέχεια θέματος που προέκυψε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

Σε «πάγωμα» των συνομιλιών με την αμερικανική κυβέρνηση προχωρούν οι Ταλιμπάν, σε συνέχεια θέματος που προέκυψε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ επιχειρούσαν να ξεκινήσουν διάλογο εδώ και αρκετό διάστημα και παρά την αρχικά θετική ανταπόκριση από την πλευρά των Ταλιμπάν, σε σημερινή τους ανακοίνωση υποστηρίζουν πως οι αμερικανοί άλλαζαν συνεχώς τους όρους και σταματούν τις συνομιλίες μαζί τους.

Όπως υποστηρίζει το BBC, στους όρους της διαπραγμάτευσης συμπεριλαμβανόταν το άνοιγμα πολιτικού γραφείο των Ταλιμπάν στο Κατάρ, καθώς και η ανταλλαγή πέντε φυλακισμένων του Γκουαντάναμο με έναν αμερικανό στρατιώτη που κρατείται όμηρος από τους Ταλιμπάν.

Αιτία για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, υπήρξε, μεταξύ άλλων, και ο όρος από πλευράς των ΗΠΑ να συμμετέχουν στις συζητήσεις και αντιπρόσωποι της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Σημειώνεται ότι οι Ταλιμπάν, θεωρούν την κυβέρνηση Καρζάι παράνομη.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, καλεί τις νατοϊκές δυνάμεις να μετακινηθούν μακριά από τις επαρχιακές περιοχές και να συσπειρωθούν γύρω από τα μεγάλα κέντρα της χώρας, μετά το τραγικό επεισόδιο όπου αμερικανός στρατιώτης σκότωσε 16 αμάχους στην επαρχία Κανταχάρ.

Σε συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, ο Καρζάι υποστήριξε πως οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν θα πρέπει έως το 2013 να έχουν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο στη χώρα.

Πηγή: skai.gr


σχετικα αρθρα