Πολύ μικρή αλλαγή στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τον κόσμο αναμένει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε μετά τα μεγάλα κέρδη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

"Στην Αμερική τέθηκε σε ψηφοφορία η εσωτερική πολιτική -όχι η εξωτερική πολιτική- και ως εκ τούτου δεν αναμένω οποιεσδήποτε ρήξεις στις σχέσεις με την Ευρώπη", δήλωσε ο Βεστερβέλε στο γερμανικό δημόσιο δίκτυο ZDF.

"Η Αμερική είναι μια πολύ ισχυρή χώρα και ο αμερικανός πρόεδρος είναι ένας πολύ ισχυρός και αποφασιστικός πρόεδρος. Θα διατηρηθεί η συνέχεια στην εξωτερική πολιτική", προσέθεσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Βεστερβέλε κάλεσε τέλος αυτούς που εκλέγονται να υποστηρίξουν την πορεία του Ομπάμα για τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και υπογράμμισε τη σημασία της στάσης συνεργασίας του αμερικανού προέδρου στην εξωτερική πολιτική.

"Δεν θέλουμε οι ΗΠΑ να ενεργούν μονομερώς, όπως στην προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου (Τζορτζ) Μπους, αντιθέτως θέλουμε μια προσέγγιση συνεργασίας", κατέληξε ο Βεστερβέλε.

Εξάλλου ο αμερικανός πρεσβευτής στις Βρυξέλλες Χάουαρντ Γκούντμαν δήλωσε σήμερα ότι οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ "δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά τίποτα στην εξωτερική μας πολιτική".

Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι τα κέρδη των Ρεπουμπλικάνων σε αυτές τις εκλογές θα καταστήσουν "πιο περίπλοκα" τα πράγματα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την έγκριση προϋπολογισμών ή χρειάζονται την έγκριση του Κογκρέσου.

Χωρίς την υιοθέτηση της αμερικανικής νομοθεσίας για την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές, "οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να διαπραγματευτούν σε μια άλλη βάση" το κλιματικό θέμα, σημείωσε παράλληλα η Μάρια Κοκόνεν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα κλίματος.