Εξαιτίας της καθυστέρησης και της ολικής έλλειψης έργου στην πορεία των αναγκαίων, σημαντικών μεταρρυθμίσεων ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις των υπουργών Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ και Υγείας Στέφαν Κονσταντίνοφ  . Ανάμεσα στα έργα, τα οποία καθυστέρησε το «πολύ βραδυκίνητο», κατά τα λόγια του πρωθυπουργού, υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε τη μη υπογραφή- μέχρι στιγμής- της συμφωνίας σύνδεσης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, με γνώμονα την αποδέσμευση της Σόφιας από την ολοκληρωτική ενεργειακή εξάρτηση από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της χώρας, όπως συνιστούν συνεχώς στη Σόφια Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τομέα αυτό κατά την υπουργική θητεία του κ. Τράικοφ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. 

Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του προέδρου της κυβέρνησης υπήρξε η αποτυχία του επιχειρηματικού συνεδρίου στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης κυβερνητικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό στο Κατάρ

Στο επιχειρηματικό φόρουμ, οι Βούλγαροι επιχειρηματίες έμειναν… μόνοι επειδή «είναι πολύ δύσκολο για έναν Άραβα να σηκωθεί στις δέκα η ώρα το πρωί", κατά τα λόγια του κ. Μπορίσοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, άμεση συνέπεια όλων αυτών ήταν όλα τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «φιάσκο της κυβέρνησης στα ρεπορτάζ τους, τη στιγμή που έβλεπα τον κ. Τράικοφ να κάνει ηλιοθεραπεία στην παραλία» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τις ερμηνείες για κάποιες διαφορές του με τον (πρώην) υπουργό Ενέργειας. 

Όσον αφορά στον υπουργό Υγείας, ο κ. Μπορίσοφ σημείωσε ότι χάνει το υπουργείο του επειδή δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα με τις πολύ αυξημένες τιμές ορισμένων φαρμάκων, στη διορία της μιας εβδομάδας που του είχε θέσει ο ίδιος. 

«Η κυβέρνηση είναι σαν μια επιχείρηση. Αν κάποιο στέλεχος δεν κάνει δουλειά, το αλλάζεις. Έως ότου βρεθεί ο κατάλληλος» κατέληξε ο κ. Μπορίσοφ.