Ελεύθερος αφέθηκε τελικά ο κορυφαίος ηθοποιός, Τζωρτζ Κλούνεϊ, ο οποίος νωρίτερα είχε συλληφθεί σε διαδήλωση έξω από την πρεσβεία του Σουδάν στην Ουάσινγκτον. Ο 50χρονος με την κατηγορία της αντίστασης κατά της Αρχής. Προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος, ο ηθοποιός κατέβαλε πρόστιμο 100 δολαρίων!

Ο διάσημος ηθοποιός έδωσε το παρών σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη σουδανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Οι διαμαρτυρόμενοι κατηγορούν τον πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, για την παρεμπόδιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, η οποία απειλείται με ανθρωπιστική κρίση.

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε δύο βασικές ερωτήσεις» είπε πριν από την σύλληψή του. «Η πρώτη ερώτηση αφορά κάτι άμεσο, που είναι η ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας πριν η κατάσταση μετατραπεί στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Το δεύτερο θέμα είναι ότι η κυβέρνηση του Χαρτούμ πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει αθώους άνδρες γυναίκες και παιδιά. Σταματήστε να βιάζετε και να καταδικάζετε σε πείνα. Αυτά ζητάμε».

Ο διάσημος ηθοποιός είχε πάει στην διαδήλωση μαζί με τον πατέρα του και με τον βουλευτή των Δημοκρατικών στην Βιρτζίνια, Τζιμ Μόραν, ο οποίος επίσης συνελήφθη.

Ο Κλούνεϊ πάντως, νιώθει καλά με την σύλληψή του αφού όπως λέει, αναδεικνύει με τον τρόπο αυτό την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν, όπως διέρρευσε από το περιβάλλον του.

Ο Κλούνεϊ συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο συζήτησε τις ανησυχίες του για την κατάσταση στο Σουδάν.

Ο Κλούνεϊ επέστρεψε πρόσφατα από επίσκεψη στο Νότιο Κορντοφάν, μια επαρχία του Σουδάν που μαστίζεται από λιμό εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ανταρτών. Οι τελευταίοι επιδιώκουν την ένωση της περιοχής με το νεοσύστατο Νότιο Σουδάν.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν διαπράττουν «εγκλήματα πολέμου» επειδή εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον αμάχων.

O Kλούνεϊ είναι συνιδρυτής του Satellite Sentinel Project το οποίο χρησιμοποιεί εικόνες δορυφόρου για να εντοπίζει εναέριες και χερσαίες επιθέσεις στο Σουδάν και στο Νότιο Σουδάν, τα οποία ως γνωστόν διαχωρίστηκαν πριν από έναν χρόνο.