Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας δεν τον βλέπει με καθόλου καλό μάτι, ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, αποφάσισε να κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές για την ανάδειξη της Γερουσίας σύμφωνα με ανακοίνωση της ιστοσελίδας στο Twitter. Ο αυστραλιανής υπηκοότητας Ασάνζ, ο ιστότοπος του οποίου δημοσίευσε το 2010 μυστικά στρατιωτικά έγγραφα για το Ιράκ και το Αφγανιστάν και αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Βρετανία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας θα πραγματοποιηθούν το 2013, με τον Wikileaks να ααναφέρει: «Βρήκαμε ότι είναι δυνατό για τον Τζούλιαν Ασάνζ να κατέβει ως υποψήφιος για τη Γερουσία της Αυστραλίας μολονότι βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό. Ο Τζούλιαν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα. Η πολιτεία στην οποία θα κατέβει ως υποψήφιος ο Τζούλιαν θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω».

Είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει επανειλημμένως καταδικάσει τον ιστότοπο, ενώ η πρωθυπουργός της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ τον έχει χαρακτηρίσει «εντελώς ανεύθυνο».

Ο Ασάνζ αναμένει την οριστική απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης όσον αφορά ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του από τη Σουηδία με την κατηγορία του βιασμού και των σεξουαλικών επιθέσεων, την οποία ο ίδιος αρνείται.

Παράλληλα, παρουσιάζει εκπομπή στο ρωσικό κανάλι (του Κρεμλίνου) Russia Today.