Η Βόρεια Κορέα καταδίκασε σήμερα την πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, οι οποίες αντέδρασαν έντονα στην ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι θα εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, και προειδοποίησε ότι θα φέρει εις πέρας αυτήν την αποστολή ό,τι κι αν συμβεί.    «Κανένας δεν μπορεί να ανεχθεί (την πολιτική των) δύο μέτρων και δύο σταθμών στο θέμα της κατασκευής και της εκτόξευσης δορυφόρων», μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.   

«Οι εχθρικές δυνάμεις στην Ουάσινγκτον, το Τόκιο και τη Σεούλ χρησιμοποιούν ως πρόσχημα το θέμα του δορυφόρου για να διατηρήσουν "μια πολιτική, στρατιωτική και οικονομική πίεση» στην Πιονγκγιάνγκ, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η διεθνής 
κοινότητα "απατάται σοβαρά" αν πιστεύει ότι μπορεί να λυγίσει τη Βόρεια Κορέα.   

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα εκτοξεύσει έναν πύραυλο στο διάστημα, μεταξύ της 12ης και της 16ης Απριλίου, για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο για πολιτική χρήση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του εκλιπόντος ιδρυτή της Κιμ Ιλ-Σουνγκ.   

Η Βόρεια Κορέα προσκάλεσε ειδικούς και ξένους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν το εγχείρημά της αυτό, το οποίο οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θεωρούν μια κεκαλυμμένη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, σε παραβίαση απόφασης του ΟΗΕ του 2009.   
Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, όπως και η ΕΕ και ο ΟΗΕ, καταδίκασαν το σχέδιο αυτό. Η Ρωσία εξέφρασε "βαθειά ανησυχία" και η Κίνα, ο μόνος σημαντικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, κάλεσε «όλες τις πλευρές να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο».   

Η ανακοίνωση αυτή έγινε δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ για να τεθεί σε ισχύ μορατόριουμ στις εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, στις πυρηνικές δοκιμές και στις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, με αντάλλαγμα μια αμερικανική επισιτιστική βοήθεια.