Σε ανθρώπινο λάθος και συγκεκριμένα σε σφάλμα των πιλότων είναι πολύ πιθανό να οφείλεται η συντριβή του μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 J Hercules της Πολεμικής Αεροπορίας της Νορβηγίας, εκτίμησε σήμερα ο στρατός. Ο επικεφαλής αξιωματούχος των στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών της σκανδιναβικής δήλωσε ότι το δυστύχημα μπορεί να προκλήθηκε από την λανθασμένη απόφαση των χειριστών του να πετάξουν χωρίς τον αυτόματο πιλότο, ενώ ο αντισμήναρχος Τροντ Σόλνα δήλωσε σήμερα στη νορβηγική εφημερίδα Aftenposten ότι οι πιλότοι του C-130 ενδεχομένως να επέλεξαν να πραγματοποιήσουν την πτήση χειροκίνητα ή να πετάξουν σε χαμηλό ύψος κοντά στις οροσειρές της περιοχής.

Το αεροσκάφος κατέπεσε την Πέμπτη στο όρος Κεμπνεκάισε στη βόρεια Σουηδία στη διάρκεια διεθνούς στρατιωτικής άσκησης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί το πενταμελές του πλήρωμα.

Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται, αλλά οι καιρικές συνθήκες την ώρα εκείνη ήταν δυσμενείς. Η επιχείρηση για τον εντοπισμό συντριμμιών και πτωμάτων συνεχίζεται σήμερα.

Την ίδια ώρα, η Νορβηγία έχει βυθιστεί στο πένθος. Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες σήμερα στη διάρκεια της τελετής στην μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος.

Ο βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας, ο στρατηγός Χάραλντ Σούντε, αρχηγός των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων και ο νορβηγός υπουργός Αμυνας Έσπεν Μπαρτ Άιντε, παρέστησαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Έβενες, στη βόρεια Νορβηγία, απ΄όπου απογειώθηκε την Πέμπτη το μοιραίο αεροσκάφος.