Εν μέσω διαρκούς αιματοχυσίας στη Συρία η ρωσική κυβέρνηση συντάσσεται με το αίτημα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και ζητά από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ να προχωρήσει σε παύση των εχθροπραξιών για δύο ώρες επί καθημερινής βάσης ώστε να καταστούν δυνατές η επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.

Η Ρωσία «καλεί τη συριακή κυβέρνηση και τις ένοπλες ομάδες που αντιτίθενται σε αυτήν να συμφωνήσουν άμεσα σε καθημερινές παύσεις των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εκδόθηκε κατόπιν συνάντησης του αρμόδιου υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) Τζέικομπ Κέλενμπεργκερ.

Την υπόσχεση του Σεργκέι Λαβρόφ να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετέφερε στους δημοσιογράφους ο Τζέικομπ Κέλενμπεργκερ, ο οποίος μετέβη στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσει με τη Ρωσία το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός.

Δήλωσε ότι ο Λαβρόφ «σαφώς υποστηρίζει την πρόταση μιας καθημερινής δίωρης διακοπής των εχθροπραξιών», και ερωτηθείς εάν η ρωσική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα πιέσει τη Δαμασκό, ο πρόεδρος της ICRC απάντησε «ναι, παρά πολύ», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία έχει ασκήσει δύο φορές βέτο σε υποστηριζόμενο από τη Δύση σχέδιο ψηφίσματος στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το κάλεσμά της για εκεχειρία ήλθε λίγες ώρες αφότου ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό.

Πηγή: in.gr