Η Google έχει "παραβιάσει σοβαρά" την βρετανική νομοθεσία με τη συλλογή προσωπικών δεδομένων για την υπηρεσία χαρτογράφησης της StreetView, ανέφερε σήμερα μία ανεξάρτητη βρετανική αρχή, ανακοινώνοντας έρευνά της σχετικά με τον αμερικανικό κολοσσό του διαδικτύου.

Τον Μάιο, η Google είχε συλλέξει κατά λάθος προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όταν τα αυτοκίνητά της είχαν ταξιδέψει σε πολλές χώρες για να προωθήσουν την υπηρεσία StreetView. Η υπηρεσία αυτή καταγράφει τους δρόμους και τα κτίρια σε πολλές πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, τραβώντας φωτογραφίες.

"Η συλλογή αυτών των πληροφοριών δεν ήταν ούτε δίκαιη ούτε νόμιμη, και αποτελεί μία σημαντική παραβίαση της βασικής αρχής του νόμου περί της προστασίας των δεδομένων" ανακοίνωσε το Γραφείο του Επιτρόπου πληροφοριών, μια ανεξάρτητη αρχή της Βρετανίας, που είναι αρμόδια για το σεβασμό του νόμου για την προστασία των δεδομένων.

Η βρετανική Google θα ελεγχθεί και θα πρέπει να δεσμευθεί γραπτώς ότι οι παραβάσεις που αφορούν την προστασία των δεδομένων δεν θα επαναληφθούν", προσθέτει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο διαδικτυακός γίγαντας εξέφρασε τη λύπη του για την ακούσια συλλογή προσωπικών δεδομένων.

"Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, δεν θέλαμε να λάβουμε αυτά τα δεδομένα. Ποτέ δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει για προϊόντα ή για υπηρεσίες μας", σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Google.