Αμετανόητος δηλώνει ο 23χρονος ύποπτος για το μακελειό στην Τουλούζη και το Μοντομπάν, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι ετοίμαζε νέα επίθεση σήμερα! Πιθανή η παράδοσή του το βράδυ, σύγχυση επικράτησε νωρίτερα με πληροφορίες για τη σύλληψή του.  Ο δράστης που έχει ταμπουρωθεί στο διαμέρισμά του, άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να παραδοθεί στις αρχές απόψε το βράδυ, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι ο δράστης ανέλαβε την ευθύνη για τρεις επιθέσεις, στις οποίες υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος.

Στις διαπραγματεύσεις με τους αστυνομικούς ο Μοχάμεντ Μέραχ δεν εξέφρασε καμία μεταμέλεια παρά μόνο επειδή δεν κατάφερε να σκοτώσει περισσότερα άτομα. Παράλληλα, καυχήθηκε ότι ότι «γονάτισε τη Γαλλία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος σχεδίαζε άλλη μια επίθεση σήμερα. Σκόπευε να σκοτώσει άλλον ένα στρατιώτη αλλά και δύο αστυνομικούς, επίσης στην Τουλούζη, με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να έχει αναφερθεί στην εν λόγω πρόθεσή του.

Ο Μοχάμεντ Μέραχ δηλώνει στους αστυνομικούς ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε επίθεση αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα, όμως αποδέχθηκε να αναλάβει μια γενική αποστολή με στόχο της επίθεση στο γαλλικό έδαφος, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κλοντ Γκεάν μιλώντας στο βραδυνό δελτίο του τηλεοπτικού δικτύου TF1.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV μετέδωσε ότι ο ύποπτος συνελήφθη σε επιδρομή της αστυνομίας στο διαμέρισμα, όμως οι αστυνομικές αρχές διέψευσαν την εν λόγω εξέλιξη, όπως και ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζαν Κλοντ Γκεάν.

Ο 23χρονος θεωρείται ύποπτος για τις επτά συνολικά δολοφονίες που διαπράχθηκαν στην Τουλούζη και τη γειτονική Μοντομπάν της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Ανάμεσα στις επιθέσεις είναι και εκείνη στο εβραϊκό σχολείο που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς: έναν καθηγητή θεολογίας και τρία παιδιά.

Στη γαλλική πόλη βρίσκονται και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.

Σύνδεση με Αλ Κάιντα και απόδραση από την Κανταχάρ

Ο Μοχάμεντ Μεράχ κατάγεται από την Αλγερία και φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Σημειώνεται ότι βρέθηκαν εκρητικά και στο αυτοκίνητο του αδερφού του υπόπτου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή των φυλακών της Κανταχάρ, ο δράστης ξέφυγε κατά τη διάρκεια μαζικής απόδρασης Ταλιμπάν. Ο Γουλάμ Φαρούκ είχε συλληφθεί για κατασκευή βομβών το 2007 και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών.

Ποιος οδήγησε στα ίχνη του δράστη

Ένας αντιπρόσωπος της εταιρείας Yamaha, τον οποίο είχε προσεγγίσει ο Μοχάμεντ Μέραχ για να απενεργοποιήσει το αντικλεπτικό σύστημα ενός σκούτερ, ήταν ο άνθρωπος-κλειδί που οδήγησε στην αναγνώριση του δράστη, δίνοντας το όνομα του υποψήφιου πελάτη του στην αστυνομία.

Ο Κριστιάν Ντελασερί, ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας Yam 31 στα βορειοανατολικά της Τουλούζης, εξήγησε ότι την Τρίτη, βλέποντας μαζί με αστυνομικούς το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του εβραϊκού σχολείου Οζάρ Χατοράχ, παρατήρησε ότι το μηχανάκι του δράστη είχε ξαναβαφτεί λευκό.