Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει όλες τις βιαιότητες και να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση
Εξέφρασε την ελπίδα του πως η απόφαση θα αποτελέσει «σημείο αλλαγής» στις προσπάθειες να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή. «Με σαφείς όρους, το Συμβούλιο Ασφαλείας απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» επισήμανε σε ομιλία του στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.

«(Το Συμβούλιο Ασφαλείας) ζήτησε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να υπάρξει ουσιαστικός πολιτικός διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και όλο το φάσμα της συριακής αντιπολίτευσης» πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.


Παράλληλα, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κύριος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, καταδίκασε σήμερα τη διακήρυξη που υιοθετήθηκε χθες από τον ΟΗΕ για τερματισμό της βίας, υποστηρίζοντας ότι αντιθέτως, η διακήρυξη αυτή δίνει επιπλέον χρόνο στο καθεστώς για να συνεχίσει τις βιαιοπραγίες του. 

"Τέτοιες διακηρύξεις που υιοθετούνται ενώ συνεχίζονται οι σφαγές, δίνουν την ευκαιρία (στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-) 'Ασαντ να συνεχίζει την καταστροφική πολιτική του για να καταπνίξει τη συριακή επανάσταση" δήλωσε, σήμερα ο Σαμίρ Νασάρ, μέλος του εκτελεστικού γραφείου του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου. 

"Ελπίζαμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μιλούσε με μια φωνή, όχι μέσω μιας διακήρυξης, αλλά μέσω μιας αυστηρής και αποτρεπτικής για το καθεστώς απόφασης, στόχος της οποίας θα ήταν το τέλος των συνεχιζόμενων σφαγών που υφίσταται ο συριακός λαός από τις δυνάμεις του 'Ασαντ", τόνισε ο Νασάρ. 

"Είναι καιρός να χρησιμοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας τη δύναμή του και την εξουσία του για να δοθεί ένα τέλος στις βιαιότητες στη Συρία που, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 9.000 ανθρώπους", δήλωσε ο Νασάρ τηλεφωνικώς από την Κωνσταντινούπολη. 

Υπογραμμίζοντας ότι "δεν μπορεί να γίνει κανένας συμβιβασμός με το καθεστώς του 'Ασαντ", ο Νασάρ τόνισε ότι "ο σύρος πρόεδρος πρέπει να φύγει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πολιτικές λύσεις και να αποτραπεί ένας καταστροφικός εμφύλιος που διαφαίνεται στον ορίζοντα".