Κατηγορίες ανθρωποκτονίας απαγγέλθηκαν και επίσημα στον Αμερικανό υπολοχαγό Ρόμπερτ Μπέιλς για τη δολοφονία 17 Αφγανών και την απόπειρα δολοφονίας έξι ακόμη ατόμων.
Ο Ρ.Μπέιλς κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε αμάχους στην επαρχία Κανταχάρ στις 11 Μαρτίου, την ώρα που αυτοί βρίσκονταν στα σπίτια τους. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ο υπολοχαγός μεταφέρθηκε σε στρατιωτική φυλακή στις ΗΠΑ, αφού πρώτα μεταφέρθηκε από το Αφγανιστάν στο Κουβέιτ, ενώ σε περίπτωση που καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ακόμα και την ποινή του θανάτου.

Ο Ρ.Μπέιλς θεωρείται ο μόνος ύποπτος για την επίθεση, παρά τις αφγανικές «φωνές» που αναφέρουν ότι περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες εμπλέκονται στο συμβάν.

Με εκδίκηση προειδοποιούν οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στα δικαστήρια που θα αναλάβουν να εξετάσουν την υπόθεση του Αμερικανού στρατιώτη και προειδοποιούν ότι θα πάρουν τη δική τους εκδίκηση.

«Επρόκειτο για μια προσχεδιασμένη ενέργεια και ασφαλώς θα εκδικηθούμε όλες τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Δεν εμπιστευόμαστε τέτοιες δίκες» είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

Πηγή: in.gr