current views are: 1

24 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση15:44

Συμμετοχή της Αφρικανικής Ένωσης για τη σύλληψη του Κόνυ

Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) σχεδιάζει να διαθέσει 5.000 στρατιώτες για να κυνηγήσουν τον ηγέτη του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου (Lord’s Resistance Army), Τζόζεφ Κόνυ ο οποίος κατηγορείται για θηριωδίες στην Ουγκάντα και αλλού.

Δημοσίευση 15:44’
αρθρο-newpost

Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) σχεδιάζει να διαθέσει 5.000 στρατιώτες για να κυνηγήσουν τον ηγέτη του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου (Lord’s Resistance Army), Τζόζεφ Κόνυ ο οποίος κατηγορείται για θηριωδίες στην Ουγκάντα και αλλού.

Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) σχεδιάζει να διαθέσει 5.000 στρατιώτες για να κυνηγήσουν τον ηγέτη του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου (Lord’s Resistance Army), Τζόζεφ Κόνυ ο οποίος κατηγορείται για θηριωδίες στην Ουγκάντα και αλλού. Στην επιχείρηση σύλληψης του Τζόζεφ Κόνυ, η Ουγκάντα θα συμμετάσχει με 1.500 στρατεύματα σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Φελίξ Κουλαγίκε, εκπρόσωπο τύπου της χώρας.   

Στρατεύματα της Ουγκάντας δρουν εδώ και τέσσερα χρόνια στα απομακρυσμένα δάση της κεντρικής Αφρικής με τη συνδρομή αμερικανικών δυνάμεων από τα τέλη του περασμένου έτους.   

Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των εθνών της Αφρικής που θα συνεισφέρουν σε στρατεύματα, η Ουγκάντα όμως πρόκειται να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτή την αποστολή.   

Ο εκπρόσωπος Τύπου της χώρας εξέφρασε ανησυχία σχετικά με την πηγή χρηματοδότησης της αποστολής. 
 
«Χαιρετίζουμε την συνεισφορά της ΑΕ και ευελπιστούμε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το σύνολο της αποστολής» πρόσθεσε.   

Η ανακοίνωση της ΑΕ έρχεται μία εβδομάδα ύστερα από την ασυνήθιστη δημοσιότητα που έλαβε το ημίωρο ντοκιμαντέρ «KONY 2012» στο διαδίκτυο, συγκεντρώνοντας μόνό στο Youtube 84 εκ. προβολές.   

Ο Κόνυ δρα στην κεντρική Αφρική εδώ και δύο δεκαετίες και καταζητείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.   

Τον Οκτώβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν 100 στρατεύματα στην Ουγκάντα με σκοπό να σκοτώσουν ή να συλλάβουν τον Κόνυ.   

Η ομάδα ανταρτών Στρατού Αντίστασης του Κυρίου τρομοκρατούσε για χρόνια την Ουγκάντα σε μια προσπάθεια να ρίξει την κυβέρνηση. Από το 2006 όμως, οι αντάρτες έχουν εκτοπιστεί από την χώρα και δρουν στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καθώς και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Πηγή: skai.gr


σχετικα αρθρα