Τη δημιουργία ενός στρατιωτικού Συμβουλίου ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ASL), που αποτελείται από διαφωνούντες στρατιωτικούς. Στο Συμβούλιο συγχωνεύονται επίσης οι δυνάμεις του στρατηγού Μουστάφα Αλ-Σέιχ, ενός από τους πιο υψηλόβαθμούς διαφωνούντες αξιωματικούς. Ο συνταγματάρχης Ριάντ Ασαάντ, μιλώντας τηλεφωνικά από την Τουρκία δήλωσε  πως το Συμβούλιο αυτό «είναι ένα βήμα για να διασφαλιστεί η ενότητα των στρατευμάτων και των ενόπλων δυνάμεων (της αντιπολίτευσης) στο συριακό έδαφος». «Αποποιούμαστε κάθε ευθύνη όσον αφορά (τις ενέργειες) οποιασδήποτε εξωτερικής οργάνωσης», πρόσθεσε.
 
Κάλεσε όλους τους διαφωνούντες στρατιωτικούς να τεθούν υπό τη διοίκηση του Συμβουλίου αυτού.  

«Σήμερα, ένα σύμφωνο επισφραγίστηκε στην Τουρκία (...). Ανακοινώνει επίσημα πως το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (του στρατηγού Σέιχ) συγχωνεύεται με τον ASL, υπό τη γενική διοίκηση του Ριάντ Ασάαντ», ανέφερε ο ASL σε ένα ανακοινωθέν. «Ο στρατηγός Μουστάφα Αλ-Σέιχ θα προεδρεύει του στρατιωτικού Συμβουλίου».  

«Ο συνταγματάρχης Ασάαντ ελέγχει την επιχειρησιακή διοίκηση: ελέγχει τα τάγματα και όλα τα στρατιωτικά συμβούλια των πόλεων αναμένεται να τεθούν υπό την εξουσία του», διευκρίνισε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπολοχαγός Χάλεντ Άλι, μέλος του γραφείου του στρατηγού Σέιχ.  

«Ο στρατηγός Σέιχ και άλλοι δέκα στρατηγοί αποφασίζουν τη στρατηγική του συνταγματάρχη Ασάαντ και του ASL: τον εξοπλισμό και τα κεφάλαια», πρόσθεσε.  

Τη Δευτέρα και την Τρίτη συναντώνται στην Κωνσταντινούπολη πολιτικά ρεύματα της συριακής αντιπολίτευσης που προσπαθούν επίσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αφού επέδειξαν μέχρι τώρα βαθιές αποκλίσεις.
TAGS