Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε σήμερα τα «σύνορα της ελευθερίας» -όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος- μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, την παραμονή της έναρξης της συνόδου για τα πυρηνικά που επισκιάζεται από το σχέδιο της Πιονγκγιάνγκ για την εκτόξευση ενός δορυφόρου στα μέσα Απριλίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συμμετάσχει αύριο και μεθαύριο στη Σεούλ στη σύνοδο για την ασφάλεια των πυρηνικών απέναντι στην τρομοκρατική απειλή. Στη σύνοδο αυτή θα εκπροσωπηθούν συνολικά 53 χώρες, όμως στις ανεπίσημες συνομιλίες αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει το θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας.

Ο Ομπάμα επισκέφθηκε το πρωί την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ), μια λωρίδα μήκους 248 χιλιομέτρων και πλάτους τεσσάρων που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-53). Η ζώνη αυτή θεωρείται ως το τελευταίο σύνορο του Ψυχρού Πολέμου.

«Βρίσκεστε πάνω στα σύνορα της ελευθερίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα και είχαν συγκεντρωθεί για το συσσίτιο στο Στρατόπεδο Μπονίφας. «Πουθενά αλλού δεν είναι πιο εμφανείς οι αντιθέσεις μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας», υπογράμμισε, δηλώνοντας ότι είναι υπερήφανος για τους στρατιώτες των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα στάθηκε πίσω από ένα αλεξίσφαιρο τζάμι και παρατήρησε με κιάλια τα πρώτα χιλιόμετρα του βορειοκορεατικού εδάφους, προτού επιστρέψει στη Σεούλ για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-Μπακ. Οι δύο ηγέτες θα δώσουν συνέντευξη Τύπου το βράδυ.