Δημοψήφισμα διενεργείται σήμερα στη Σλοβενία για τον νέο, πιο φιλελεύθερο Οικογενειακό Κώδικα της χώρας. Ο νέος Κώδικας έχει ήδη απορριφθεί από την Καθολική Εκκλησία και από πολλούς συντηρητικούς, καθώς δίνει περισσότερα δικαιώματα στα ζευγάρια των ομοφυλοφίλων, και κυρίως όσον αφορά στην υιοθεσία παιδιών.    Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργά σήμερα το βράδυ, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν 1,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι. 
 
Βασικός στόχος του νέου νόμου είναι να ενισχυθεί η προστασία των παιδιών και επιπλέον διευρύνει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών αναγνωρίζοντας τους το ίδιο νομικό καθεστώς με τα παντρεμένα ζευγάρια σε θέματα φορολόγησης ή κληρονομιάς. Δίνει επίσης τη δυνατότητα στον έναν από τους συντρόφους να υιοθετήσει το παιδί του άλλου.  

Η Εκκλησία και τα συντηρητικά κόμματα διαφωνούν με την πρόταση αυτή αλλα και με το νέο ορισμό της οικογένειας ως «μιας ομάδας που αποτελείται από τουλάχιστον ένα παιδί με ένα ή δύο γονείς ή με άλλους ενήλικες που προσφέρουν τη βοήθειά τους» στην οικογενειακή εστία. Ακόμη, υποστηρίζουν πως έξω από την παραδοσιακή οικογένεια, τα παιδιά δεν αναπτύσσονται σωστα.   

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το νομοσχέδιο θα εγκριθεί, όμως το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη συμμετοχή. 
 
Το κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο αυτό τον Ιούνιο του 2011, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί. Συντηρητικές οργανώσεις, με την υποστήριξη της Καθολικής Εκκλησίας, συγκέντρωσαν τις 40.000 υπογραφές που απαιτούνται για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για την εφαρμογή ενός νόμου.
 
Στην περίπτωση που ο νόμος απορριφθεί, δεν θα μπορεί να συζητηθεί εκ νέου στο κοινοβούλιο πριν περάσουν δώδεκα μήνες.