Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε τις εκλογές στο κρατίδιο Σάαρ, συγκεντρώνοντας το 35,1%, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις μετά τη λήξη της ψηφοφορίας. Πρόκειται για ποσοστό ελαφρά αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στο κρατίδιο που έγιναν το 2009.

Στη δεύτερη θέση είναι οι Σοσιαλδημοκράτες που συγκεντρώνουν το 30,5% ενισχύοντας σημαντικά τα δικά τους ποσοστά.

Το αριστερό κόμμα Linke φτάνει το 16% από 21,3%, 

Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 5%, υποχωρώντας περίπου 1% από την προηγούμενη επίδοση. Με το όριο να βρίσκεται στο 5% η είσοδος των Πρασίνων δεν ήταν εξασφαλισμένη εξαρχής. Κατά το exit poll του ARD το κόμμα δεν θα έμπαινε τελικά στο Κοινοβούλιο.

Έκπληξη είναι το πολύ καλό ποσοστό των Πειρατών που εισέρχονται στη Βουλή του Σάαρ για πρώτη φορά με περίπου 7,5%.

Αντίθετα, οι εταίροι της Μέρκελ στην κυβέρνηση συνασπισμού, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), καταποντίστηκαν εκλογικά και αποκλείστηκαν από το κοινοβούλιο, αφού κέρδισαν μόλις το 1,5% των ψήφων.

Το Σάαρ είναι ένα από τα μικρότερα κρατίδια στη Γερμανία με πληθυσμό που φτάνει ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Μετά τις εκλογές, σημειώνει η Deutsche Welle, θα πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές να δανειστεί 630 εκ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του βάσει του ομοσπονδιακού νόμου που προβλέπει την οικονομική στήριξη των ασθενέστερων κρατιδίων από τα ισχυρότερα.Πηγή: in.gr