Αναδύθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας ο καναδός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος καταδύθηκε με ένα μικρό υποβρύχιο στην Τάφρο των Μαριάνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, το πιο βαθύ σημείο του φλοιού της γης, που αγγίζει 11,2 χλμ.
Ο διάσημος σκηνοθέτης του «Τιτανικού» και του «Αβαταρ» «αναδύθηκε στην επιφάνεια ικανοποιημένος για την ιστορική αυτή κατάδυση στο βαθύτερο σημείο του ωκεανού (βάθος περίπου 11 χιλιομέτρων)», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του στο tweeter το National Geographic, το οποίο καθοδηγεί την αποστολή Deep Sea Challenge.

Η διαδικασία ανόδου του υποβρυχίου του Κάμερον, το οποίο έχει το όνομα «κάθετη τορπίλη» διήρκεσε περίπου 70 λεπτά.

Ο σκηνοθέτης, 57 ετών, ο οποίος έχει 72 καθόδους στο ενεργητικό του από τις οποίες οι δώδεκα για να γυρίσει τον «Τιτανικό», καταδύθηκε μόνος του επιβαίνοντας σε ένα μίνι υποβρύχιο μήκους οκτώ μέτρων, το Deepsea Challenger.

Το βαθυσκάφος, που χρειάστηκε οκτώ χρόνια ερευνών για να κατασκευαστεί, ήταν εφοδιασμένο με πολύ προηγμένες τεχνολογίες και μπορούσε να αντισταθεί σε πολύ υψηλές πιέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα είχε να πραγματοποιηθεί από τις 23 Ιανουαρίου του 1960, όταν δύο άνθρωποι - ο υπολοχαγός του αμερικανικού ναυτικού Ντον Ουόλς και ο Ελβετός ωκεανογράφος Ζακ Πικάρ - καταδύθηκαν από το αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο Trieste και έφθασαν το φλοιό της γης αλλά δεν μπόρεσαν να παραμείνουν παρά 20 λεπτά σε ένα σύμπαν θολωμένο από το βούρκο. 

Σχετικά Θέματα:
 

Ο Τζέιμς Κάμερον, από τον «Τιτανικό» στην... κατάδυση των 11.000 μέτρων!