Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, εμφορείται από μία σπάνια βιαιότητα κατά του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, "που υποτίμησε το προεδρικό αξίωμα" και "περιστοιχίζεται από μία αυλή φοβισμένων παπαγάλων", στο βιβλίο του που σύντομα θα βρίσκεται στις προθήκες των γαλλικών βιβλιοπωλείων.

Στη Δεξιά, ο ντε Βιλπέν είναι ο ορκισμένος εχθρός του προέδρου Σαρκοζί τον οποίο πολεμά με πολιτικά επιχειρήματα, αλλά και συγκρούστηκε μαζί του στη δικαστική αίθουσα, ως κατηγορούμενος στο πλαίσιο της "υπόθεσης Clearstream(λουξεμβουργιανή τράπεζα)".

Τελικά, ο ντε Βιλπέν πρωτόδικα αθωώθηκε της κατηγορίας "συκοφάντησης του προέδρου", αλλά σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση αυτή θα κριθεί τον Μάιο του 2011...

"Η πολιτική ρήξη" που επαγγέλθηκε ο πρόεδρος Σαρκοζί, γράφει επίσης ο ντε Βιλπέν στο βιβλίο του, τιτλοφορούμενο και αφιερωμένο " στο "Πνεύμα της Αυλής", "πρακτικά είναι μία προσωπική εκδίκηση, μία εκδίκηση πάνω στη γαλλική ιστορία, αλλά και ό,τι αυτή εμπεριέχει"...

Αποσπάσματα του βιβλίου, στις εκδόσεις Περέν, δημοσιεύονται από το γαλλικό πολιτικό περιοδικό "Εξπρές" στο τεύχος του που ήδη κυκλοφόρησε.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, ο πρόεδρος Σαρκοζί "κάνει εργαλείο του τον φόβο...αναβιβάζει τη διαίρεση σε μέθοδο, μέσω της ενεργοποίησης των ιδεολογικών διαφορών...στιγματίζει τους μετανάστες στη Γαλλία αλλά και το Ισλάμ...αναζητεί παντού τα εξιλαστήρια θύματα. "Όλα αυτά, μασκαρεύουν μιαν ωφελιμιστική προσέγγιση, έναν καιροσκοπισμό στην πολιτική που, σύμφωνα με το 'πνεύμα της Αυλής' κρίνουν μία πράξη ανάλογα με το άμεσο συμφέρον, με την συνεισφορά της στη δική μας τακτική".

 "Υποτιμήθηκε η ίδια η προεδρία από τον Σαρκοζί" (...) "που έπλασε ένα όραμα για τη Γαλλία που τού μοιάζει, και μόνον, δηλαδή για την ατομικιστική Γαλλία, την άπληστη για κοινωνική και προσωπική επιτυχία, με εμμονή κτήσης αγαθών, όμως αδιάφορη για την ίδια την Ιστορία"...

Τέλος ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι "αυλικοί, δίκην φοβισμένων παπαγάλων, περιστοιχίζουν τον πρόεδρο, αυλικοί που αναμασούν το ίδιο γλωσάρι με τον πρόεδρό τους, αυλικοί που κάμπτονται αντί να σκέπτονται, που αποζούν από το βλέμμα του πρίγκιπά τους".

Ο ντε Βιλπέν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2012.