"Μούδιασμένη" από την είδηση - βόμβα που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ περί ανοίγματος της Αμμόχωστου από τους τουρκοκύπριους εμφανίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, με το δήμαρχο της Αμμόχωστου να κάνει λόγο για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Σε άρθρο της - που αναδημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Φιλελεύθερος - η τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για άνοιγμα της πόλης - φάντασμα της Κύπρου, μετά από απόφαση του Έρογλου και αποδοχή της από τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Τι περιλαμβάνει η απόφαση 

Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει το άνοιγμα του Βαρωσιού την 1η Ιουλίου, αλλά και όλης της Αμμόχωστου ταυτόχρονα με την ανάληψη της προεδρίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πρόταση μεταφέρθηκε στις 13 Μαρτίου στην Άγκυρα όπου και υιοθετήθηκε τόσο από τον κ. Ερντογάν όσο και από τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το SigmaLive, η τουρκική ηγεσία αναμένεται να ετοιμάσει έκθεση σύμφωνα με την οποία θα καταγράφεται ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που διαθέτουν περιουσία στην περιοχή, αλλά και ο αριθμός όσων ζουν ή έχουν πεθάνει .

Η έκθεση θα αναφέρει πως θα επιστραφούν όλες οι κινητές περιουσίες των ελληνοκυπρίων πριν από το 1974 μετά από έλεγχο μιας επιτροπής αποζημιώσεων.

Επιφυλάξεις και σύγχηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά

Από τη μεριά των ελληνοκυπρίων η αντίδραση ήταν μάλλον μουδιασμένη όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου αλλά και από τις δηλώσεις των αξιωματούχων.

Σύμφωνα πάντως με την επικρατούσα μέχρι στιγμής οπτική, θεωρείται δεδομένο πως πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού, ενώ εκφράζονται φόβοι και για μελλοντική αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δήμαρχος Αμμόχωστου, μιλώντας στο SigmaLive τόνισε ότι με την κίνηση αυτή τίθεται ζήτημα αναγνώρισης των τουρκοκυπρίων, ενώ χαρακτήρισε την κίνηση ιδιαίτερα επικίνδυνη τακτική των Τούρκων.

"Είναι ξεκάθαρο πως θέλουν να έχουν την πόλη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γαλανός.

Δείτε ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις:Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κυρία Ερατώ Καζάκου Μαρκουλλή, ανακοίνωσε μέσα από τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ ότι ετοιμάζεται προκαταρκτικό διάβημα στον ΟΗΕ για την υπόθεση, ενώ πρόσθεσε πως θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ανώτερο Σύμβουλο της Ειρηνετικής Δύναμης του ΟΗΕ όπου θα ζητήσει την διερεύνηση του ζητήματος.

Μάλιστα, η υπουργός έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση διατάξεων του ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ απείλησε με τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ σε περίπτωση ανοίγματος της Αμμοχώστου.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Λουκάς Λουκά, μιλώντας στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του 40ού Συνεδρίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής σχολίασε πως η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία εμμένουν σοτ να υποβάλλουν προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσης που επιτεύχθηκαν για το Κυπριακό, ενώ προκαλούν σοβαρή οπισθοδρόμηση αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο.
Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου