Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιους ιδιώτες καλεί σε δείπνο στην κατοικία του, στη Ντάουνινγκ Στριτ 10, ισχυριζόμενος ότι «αυτές οι πληροφορίες είναι προσωπικές». Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τις χορηγίες ιδιωτών στο κόμμα μετά την παραίτηση του Πίτερ Κράντας, ενός από τους ταμίες των Τόρις ο οποίος παγιδεύτηκε από κρυφή κάμερα ρεπόρτερ της εφημερίδας Sunday Times, οι οποίοι παρουσιάστηκαν σαν «χορηγοί» ζητώντας σε αντάλλαγμα να μιλήσουν στον πρωθυπουργό - ο Κράντας τους είπε ότι «μπορεί να τους διασφαλίσει μία θέση σε πρωθυπουργικό δείπνο», εάν έδιναν στα ταμεία των Συντηρητικών 250.000 λίρες.   

Ο Κράντας παραιτήθηκε μετά από τη δημοσίευση του βίντεο, λέγοντας ότι δεν σοβαρολογούσε, ότι απλώς «κόμπαζε» και ότι «η στάση του παρεξηγήθηκε».  

«Δεν τίθεται θέμα δωροδοκίας η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική. Δεν συλλέγουμε με αυτό τον τρόπο χρήματα και καλά έκανε ο κ. Κράντας και παραιτήθηκε» είπε ο Κάμερον.  

Πίσω από την αποκάλυψη βρίσκεται ο Μάρκ Ανταμς, υποστηρικτής του Εργατικού Κόμματος και λομπίστας, μέλος της ομάδας πίεσης συμφερόντων η οποία παρακίνησε το ρεπορτάζ των Sunday Times με την κρυφή κάμερα. Αργότερα ο ίδιος ειδοποίησε την αστυνομία.  

«Η εφημερίδα συγκρότησε μία ομάδα που εμφανίστηκε σαν μια εταιρεία που ήθελε να κάνει μια χορηγία στους Συντηρητικούς με αντάλλαγμα ένα στέλεχός της να μιλήσει απευθείας με τον πρωθυπουργό. Ο Κράντας ξεκαθάρισε στη συνάντηση ότι οι τεχνικές χρηματοδότησης τις οποίες πρότεινε στην ομάδα των Sunday Times είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν» δήλωσε ο Ανταμς.  

Το Εργατικό Κόμμα επιμένει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα, να αποκαλυφθούν τα ονόματα των ιδιωτών καλεσμένων στα πρωθυπουργικά δείπνα και να δώσει επισήμως εξηγήσεις ο Κάμερον μιλώντας στην Βουλή των Κοιντήτων.Πηγή: tovima.gr