Η Κάριλιν Μπέιλς, σύζυγος του Ρόμπερτ Μπέιλς που φέρεται να εκτέλεσε 17 αμάχους στο Αφγανιστάν, μίλησε δημοσίως πρώτη φορά μετά το επεισόδιο, τονίζοντας ότι αδυνατεί να συνειδητοποιήσει την πράξη του. «Απλώς δεν πιστεύω ότι εμπλέκεται. Δεν είναι τέτοιος άνθρωπος. Φαινόταν λίγο μπερδεμένος σχετικά με το πού βρισκόταν και το λόγο για τον οποίο βρισκόταν εκεί» είπε.

Η σύζυγος του αμερικανού επιλοχία δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο άντρας της μπορεί να ευθύνεται γι' αυτή τη σφαγή καθώς δεν θα μπορούσε να κάνει κακό σε παιδιά, όπως δήλωσε στην εκπομπή Today του αμερικανικού δικτύου NBC.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μίλησε πρόσφατα με τον σύζυγό της δύο φορές, αλλά δεν τον ρώτησε αν ή πώς εμπλέκεται στις δολοφονίες αυτές.

«Αγαπά τα παιδιά. Είναι και ο ίδιος σαν ένα μεγάλο παιδί. Δεν έχω ιδέα τι συνέβη, αλλά αγαπούσε τα παιδία, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι συνταρακτικό. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να χάσω τα παιδιά μου. Η καρδιά μου είναι με τις οικογένιες όσων έχασαν τα παιδιά τους» υπογράμμισε η Κάριλιν Μπέιλς.

Όταν ρωτήθηκε, αν ο σύζυγός της έπασχε από μετατραυματικό στρες η Μπέιλς απάντησε: «Δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για το μετατραυματικό στρες, οπότε δεν μπορώ να ξέρω. Δεν είχε εφιάλτες, ούτε τίποτα παρόμοιο». Πρόσθεσε όμως ότι η οικογένειά της δεν ήταν προετοιμασμένη για τη νέα αποστολή του Μπέιλς στο Αφγανιστάν.

Εναντίον του 38χρονου Μπέιλς, που έχει υπηρετήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη δολοφονία 17 Αφγανών, οκτώ ενηλίκων και εννέα ανηλίκων, για την επίθεση εναντίον έξι ανθρώπων και την απόπειρα δολοφονίας δύο ακόμη ενηλίκων και τεσσάρων ανηλίκων.