Κλιμακώνεται σε επικίνδυνο βαθμό η ένταση στην κορεατική χερσόνησο υπό τη σκιά της αναγγελθείσας εκτόξευσης βορειοκορεατικού πυραύλου. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στην όποια «πιθανή πρόκληση» εκ μέρους της Πιονγιάνγκ.
Το καθεστώς της Βορείου Κορέας έχει διακηρύξει ότι ο πύραυλος που προτίθεται να εκτοξεύσει τον Απρίλιο θα θέσει σε τροχιά δορυφόρο, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι η όποια εκτόξευση θα αποτελεί πυραυλική δοκιμή σε παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια στιγμή η Νότιος Κορέα απειλεί με κατάρριψη του βορεοκορεατικού πυραύλου ο οποίος έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί στα μέσα Απριλίου, αν αυτός παρεκκλίνει της πορείας του.

Συμφωνούν σε συνδυασμένη αντίδράση

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, οι ηγέτες ΗΠΑ και Κίνας, Μπαράκ Ομπάμα και Χου Τζιντάο, συναντήθηκαν στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης στη Νότιο Κορέα, συμφωνώντας βάσει ανακοινώσεων του Λευκού Οίκου ότι θα είναι συντονισμένη η αντίδρασή του στις ενέργειες του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε στον Μπαράκ Ομπάμα πως αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το θέμα της πυρηνικής διένεξης με τη Βόρεια Κορέα και έχει εκφράσει την ανησυχία του στην Πιονγιάνγκ, όπως δήλωσε ανώτερος συνεργάτης του Λευκού Οίκου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του ανέφερε πως η Ουάσινγκτον είναι ανοιχτή σε διάλογο με το καθεστώς της Βορείου Κορέας μόνο εφόσον εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις του έναντι της διεθνούς κοινότητας -και δεν προχωρήσει στην πυραυλική δοκιμή.

Ο Ομπάμα κάλεσε τη Βόρειο Κορέα να βάλει φρένο στις πυρηνικές φιλοδοξίες της ή να αντιμετωπίσει περαιτέρω διεθνή απομόνωση, λέγοντας ότι επιδιώκουν από κοινού με τον Κινέζο πρόεδρο να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθούν οι διεθνείς κανόνες μη διασποράς των πυρηνικών.

Ο Χου Τζιντάο ανέφερε από τη Σεούλ πως το βορειοκορεατικό ζήτημα είναι πολύ «περιπλεγμένο και ευαίσθητο», όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua. «Ελπίζουμε να μην δούμε μία μεταστροφή αυτού του κλίματος αποκλιμάκωσης της έντασης που κατακτήθηκε με τόση δυσκολία» επισήμανε.

Πηγή: in.gr

Σχετικό θέμα: Απειλεί με κατάρριψη του βορειοκορεατικού διαστημικού πυραύλου η Σεούλ

TAGS