Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Μπαράκ Ομπάμα, όταν συνελήφθησαν από τα… ανοικτά δημοσιογραφικά μικρόφωνα να έχουν μια εμπιστευτική συνομιλία σχετικά με την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να διαβεβαίωσε τον ρώσο ομόλογο του που παραδίδει τα καθήκοντα του στις 7 Μαΐου, ότι μετεκλογικά θα έχει «περισσότερη ευελιξία» σε θέματα που προκαλούν τριβές στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, όπως αυτό της αντιπυραυλικής άμυνας.

Ο ρώσος πρόεδρος από τη μεριά του απάντησε  κατανοεί το αίτημα του ομολόγου του και ο Ομπάμα συνέχισε λέγοντας ότι  «είναι η τελευταία μου εκλογική διαδικασία αυτή. Μετεκλογικά, θα έχω περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου».
«Θα διαβιβάσω αυτήν την πληροφορία στον Βλαντίμιρ» του απαντά ο Μεντβέντεφ.

Το πιθανότερο είναι ότι οι δύο ηγέτες δεν γνώριζαν ότι η συνομιλία τους θα καταγραφόταν από τα  μικρόφωνα, που οι εκπρόσωποι του Τύπου είχαν αφήσει στην αίθουσα, όπου έγινε η συνάντησή τους στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τα πυρηνικά στην Σεούλ της Κορέας, από κοινού πάντως με μια τηλεοπτική κάμερα σε λειτουργία, για λογαριασμό πολλών αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων.