Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Άναν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Συρία δεν μπορεί να αντισταθεί στην αλλαγή, και ότι η κρίση που χτύπησε τη χώρα δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. «Δεν μπορεί να γίνει επιτρεπτό αυτό το θέμα να συνεχιστεί επ’ αόριστον όπως έχω δηλώσει στα εμπλεκόμενα μέρη, δεν μπορούν να αντισταθούν στους ανέμους της αλλαγής» ανέφερε σε συνέδριο στη Μόσχα. Πάντως, ο Άναν πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να τεθούν χρονοδιαγράμματα όταν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μερών». Είναι θέμα των Σύρων να αποφασίσουν για την παραίτηση του προέδρου Άσαντ ανέφερε.

Ο Κόφι Άναν πρόκειται να συναντηθεί την προσεχή Κυριακή με τον απερχόμενο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι αποστολή του είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται, ώστε να επικρατήσει η ειρήνη στη Συρία.

Απάντησε η Συρία στο σχέδιο του Ανάν

Επίσημη απάντηση της Συρίας στο σχέδιο έξι σημείων του Κόφι Ανάν έδωσε το καθεστώς Άσαντ στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.

«Η συριακή κυβέρνηση απάντησε επισήμως στο σχέδιο έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία Κόφι Ανάν, το οποίο υποστηρίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ανάν την εξετάζει και θα απαντήσει πολύ σύντομα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Άναν, χωρίς όμως να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.


Η Συριακή Βουλή καλεί τον Άσαντ να μεταθέσει τις εκλογές

Στο μεταξύ η Βουλή της Συρίας κάλεσε τον Μπασάρ αλ Άσαντ να μεταθέσει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο της Συρίας (SANA), «η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση εκλιπάρησε τον πρόεδρο κατά τη σημερινή της συνεδρίαση να εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς των εκλογών σε μία μεταγενέστερη ημερομηνία, προκειμένου να παγιωθεί η εφαρμογή καθολικών μεταρρυθμίσεων», τονίζεται στο τηλεγράφημα του SANA.

Με πληροφορίες από skai.gr