Το καθεστώς του Mπασάρ αλ Άσαντ αποδέχθηκε το σχέδιο έξι σημείων του Κόφι Ανάν για τερματισμό της βίας στη Συρία. Το πράσινο φως της Δαμασκού στο σχέδιο του απεσταλμένου του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ο Σύρος εκπρόσωπος Αχμέντ Φαουζί.

«Ο κ. Άναν έγραψε στον πρόεδρο Άσαντ προτρέποντας την συριακή κυβέρνηση να εφαρμόσει αμέσως τις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε ο Φάουζι. «Για τον Άναν, συνέχισε ο Φάουζι, η απόφαση της Δαμασκού είναι «ένα πρώτο σημαντικό βήμα το οποίο θα οδηγήσει στο να τερματιστεί η βία και η αιματοχυσία» είπε.


Τι προβλέπει το σχέδιο Ανάν


Το σχέδιο του Ανάν αποτελείται από έξι σημεία όπως έχουν παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αναλυτικότερα:

1. Δέσμευση για συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο σε μία πολιτική διαδικασία στην οποία θα λάβουν μέρος όλες οι πλευρές και της οποίας θα ηγείται η Συρία.

2. Δέσμευση να σταματήσουν οι συγκρούσεις και να επιτευχθεί άμεσα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κατάπαυση της ένοπλης βίας από όλες τις πλευρές.

3. Διασφάλιση της  παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις και αποδοχή και εφαρμογή μιας δίωρης καθημερινής διακοπής (των συγκρούσεων) για ανθρωπιστικούς λόγους.

4. Εντατικοποίηση και διεύρυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης όσων κρατούνται αυθαίρετα.

5. Διασφάλιση της ελευθερίας μετακίνησης σε όλη τη χώρα για τους δημοσιογράφους .

6. Σεβασμός της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και του δικαιώματος σε ειρηνικές διαδηλώσεις.


Μεντβέντεφ: Ο συριακός λαός θα αποφασίσει για την τύχη του


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι ο συριακός λαός και όχι οι ξένες δυνάμεις, πρέπει να αποφασίσει για την τύχη του.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Άναν έχει την πλήρη υποστήριξή της και ότι η αποστολή του που μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποτραπεί ένας παρατεταμένος αιματηρός εμφύλιος πόλεμος, ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται σήμερα στη Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και έφθασε στη συνοικία Μπάμπα Αμρ, προπύργιο των ανταρτών το οποίο είχε πολιορκηθεί και βομβαρδιστεί για εβδομάδες πριν ανακτήσει τον έλεγχό του ο στρατός την 1η Μαρτίου, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν σημαντικό βήμα την αποδοχή του σχεδίου Ανάν από τη Συρία

Σχετικό θέμα: