current views are: 1

27 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση12:31

Απορρίπτει κατηγορητήριο και υπεράσπιση ο Ιλκέρ Μπασμπούγ

Για «κωμωδία» μίλησε ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ στη διάρκεια της δίκης του που από τη Δευτέρα διεξάγεται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί. 

Δημοσίευση 12:31’
αρθρο-newpost

Για «κωμωδία» μίλησε ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ στη διάρκεια της δίκης του που από τη Δευτέρα διεξάγεται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί. 

Για «κωμωδία» μίλησε ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ στη διάρκεια της δίκης του που από τη Δευτέρα διεξάγεται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί.  Κατά τη δεύτερη ημέρα της διαδικασίας, ο Μπασμπούγ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις κατηγορίες για τρομοκρατία και να απαντήσει σε ερωτήσεις, επανέλαβε το αίτημα να κριθεί η υπόθεσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο, είπε ότι δεν αναγνωρίζει το κατηγορητήριο και υποστήριξε πως οι εις βάρος του κατηγορίες στρέφονται κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αποτελούν προσβολή για το κράτος. 

«Θεωρώ αδικία προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τον βαθμό που έχω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου ενώπιόν σας. Επομένως δεν θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου και δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις» είπε ο Μπασμπούγ την ώρα που περίπου 40 παρευρισκόμενοι στην αίθουσα του δικαστηρίου τον χειροκροτούσαν.

Η δίκη του Τούρκου πρώην επιτελάρχη θεωρείται πρωτοφανής εξέλιξη στα χρονικά της Τουρκίας. Ο Μπασμπούγ κατηγορείται ότι υπήρξε ένας από τους ηγέτες του σκιώδους δικτύου που έχει γίνει γνωστό με την ονομασία Εργκένεκον και φέρεται ότι βρίσκεται πίσω από μια σειρά -αναπόδεικτων ώς σήμερα- συνωμοσιών εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Η υπόθεση σε βάρος του αφορά στη δημιουργία ιστοτόπων από το στρατό για την διασπορά «προπαγάνδας» εναντίον της κυβέρνησης ως το 2008. Ο Μπασμπούγ διαψεύδει τις κατηγορίες σε βάρος του και οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι το κατηγορητήριο βρίθει ανακολουθιών και στερείται αναξιοπιστίας.

Ο 68χρονος απόστρατος είναι ο πιο υψηλόβαθμος από τους εκατοντάδες αξιωματικούς οι οποίοι διώκονται για συνωμοσία και τρομοκρατία.

Ο Ιλκ.Μπασμπούγ ήταν μάρτυρας σε μια προηγούμενη υπόθεση, τη λεγόμενη Βαριοπούλα, η οποία επικεντρώνεται σε ένα σεμινάριο του 2003, το οποίο οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι συμπεριλάμβανε σχέδια πραξικοπήματος, αν και το επιτελείο λέει ότι επρόκειτο απλώς για μια άσκηση. 

Πηγή: in.gr


σχετικα αρθρα