Το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι η ανταλλαγή των καυσίμων με τις μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να βασίζεται στην κοινή πρόταση του Ιράν, της Τουρκίας και της Βραζιλίας τον Μάιο, η οποία προβλέπει την αποστολή μόνο 1.200 κιλών ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού στο εξωτερικό.

"Η ανταλλαγή των καυσίμων έχει τη δική της φόρμουλα, η οποία είναι η συμφωνία της Τεχεράνης", δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Τον Μάιο, το Ιράν παρουσίασε με την υποστήριξη της Τουρκίας και της Βραζιλίας, πρόταση που προέβλεπε την αποστολή στην Τουρκία 1.200 κιλών ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού σε αντάλλαγμα για περίπου 120 κιλά καυσίμου εμπλουτισμένου κατά 20% για τον ερευνητικό του αντιδραστήρα στην Τεχεράνη. Η προσφορά αυτή αγνοήθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις.

 Το Ιράν είχε προηγουμένως απορρίψει μια πρόταση από τις δυνάμεις της ομάδας της Βιέννης (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία) που είχαν προτείνει στα τέλη του 2009 να στέλνει το Ιράν 1.200 κιλά από το χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού ουράνιο του στη Ρωσία και τη Γαλλία, για να το μετατρέψουν σε καύσιμο για τον αντιδραστήρα του για την ιατρική έρευνα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι μια νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα είναι κατ 'ανάγκη πιο αυστηρή από εκείνη που απορρίφθηκε πριν από ένα χρόνο από την Τεχεράνη, προκειμένου να ληφθεί υπόψη ο διπλασιασμός, στο μεταξύ, των αποθεμάτων του ιρανικού ουρανίου σε ποσοστό εμπλουτισμού 3,5 %.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ετοιμάζουν μια νέα συμφωνία που απαιτεί από το Ιράν να αποστείλει περισσότερα από 1.995 κιλά ουρανίου χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού στο εξωτερικό.

Το Ιράν και οι δυνάμεις της Ομάδας 5 +1 δυνάμεις (ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) δήλωσαν έτοιμες να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά στα μέσα Νοεμβρίου.

Όμως, σύμφωνα με την Τεχεράνη, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την τοποθεσία, την ακριβή ημερομηνία και το περιεχόμενο των ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων.