Έκκληση για άμεση εφαρμογή του σχεδίου των έξι σημείων απήυθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν προς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.
«Καλώ τον πρόεδρο Άσαντ να εφαρμόσει άμεσα τις δεσμεύσεις του. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», είπε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κουβέιτ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το συριακό καθεστώς έχει αποδεχτεί το σχέδιο έξι σημείων που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Κόφι Ανάν.


Απορρίπτει κάθε απόφαση της Αραβικής Συνόδου η Συρία
Την ίδια στιγμή,  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα απορρίψει κάθε πρωτοβουλία που θα προκύψει από τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου η οποία αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη στη Βαγδάτη.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδριάζουν από σήμερα στη Βαγδάτη, ξεκίνησαν τη σύνταξη του τελικού ψηφίσματος για τη Συρία, το οποίο θα εγκριθεί από τους ηγέτες των χωρών στην αυριανή σύνοδό τους. Το ψήφισμα αναμένεται ότι θα καλεί τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να προχωρήσουν σε «εθνικό διάλογο».

Παράλληλα, έκκληση προς τη Συρία πραγματοποίησε σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, προκειμένου ναεφαρμοσθεί άμεσα το σχέδιο Ανάν από τη Συρία.

"Το σχέδιο έξι σημείων του κ. Κόφι Άναν υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υποστηρίζεται και από τη Γερμανία", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ στο Βερολίνο.   
    
"Αυτό το σχέδιο των έξι σημείων είναι η βάση για μια κατάπαυση του πυρός και μια ανθρωπιστική βοήθεια. Και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως", πρόσθεσε.   
    
"Δεν έχουμε ακόμα καμία επίσημη απάντηση από το συριακό καθεστώς. Αλλά θέλω να επιμείνω στο γεγονός ότι για μας είναι οι πράξεις που μετράνε, και όχι τα λόγια ή οι δηλώσεις προθέσεων", είπε ο Βεστερβέλε.  

"Μετά από τόσους θανάτους, είμαστε σε μια κατάσταση όπου μόνο η πλήρης κατάπαυση της βίας μπορεί να βοηθήσει", τόνισε στο τέλος της ομιλίας του.