Σώος και αβλαβής είναι ο ούγγρος κωπηλάτης Γκαμπόρ Ρακοντσάι, ο οποίος κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει τον διάπλου του Ατλαντικού με κανό και να φτάσει στην νήσο Αντίγουα, στην Καραιβική.

Η επαφή με τον 30χρονο αρχιτέκτονα, που πλέον εξασφάλισε την είσοδο του στο βιβλίο Γκίνες, είχε χαθεί από τις 6 Φεβρουαρίου, όταν το ειδικά σχεδιασμένο, επτάμετρο κανό του - που φέρει το όνομα «Βίτεζ» - «Γενναίος» στα ουγγρικά- αναποδογύρισε δύο φορές εν μέσω ισχυρής τρικυμίας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα συστήματα επικοινωνίας του. Να σημειωθεί εδώ ότι ο «Γενναίος» δεν διέθετε σύστημα εντοπισμού μέσω δορυφόρου, για λόγους κόστους.

Τα καλά νέα ανακοίνωσε η σύζυγος του Ρακοντσάι, Βικτόρια, η οποία δήλωσε μάλιστα ότι δεν ανησύχησε όλο αυτό το διάστημα που ο άντρας της ήταν αγνοούμενος. Και η ίδια άλλωστε μοιράζεται το πάθος της κωπηλασίας: πριν από τέσσερα χρόνια το ζεύγος είχε διασχίσει παρέα τον Ατλαντικό, προσφέροντας ένα σπάνιο παράδειγμα οικογενειακής…συνεργασίας.
Για την ιστορία, ο ούγγρος κωπηλάτης ξεκίνησε από το Λάγκος της Πορτογαλίας στις 21 Δεκεμβρίου, έφτασε χωρίς προβλήματα στα Κανάρια, και λίγο μετά τον απόπλου του κινδύνεψε να πνιγεί: ωστόσο δεν τα παράτησε και μετά από 76 μέρες συνεχούς κωπηλασίας έφτασε αισίως στην Καραϊβική και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε «σόλο» τον Ατλαντικό με κανό. Το καταπληκτικό είναι ότι τα κατάφερε σχεδόν είκοσι μέρες πριν από την προβλεπόμενη άφιξη του!

Οπως δήλωσε ο ίδιος, σε τέσσερις περιπτώσεις «διασταυρώθηκε» με διερχόμενα φορτηγά πλοία και προσπάθησε να τα ειδοποιήσει ρίχνοντας φωτοβολίδες, αλλά τελικά δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τα πληρώματα, αφού τα κύματα που τον περιέβαλλαν συχνά ξεπερνούσαν τα τέσσερα μέτρα, κάνοντας πρακτικά αδύνατο τον εντοπισμό του.

Πηγή: tovima.gr