Στους εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, οι οποίοι αφού άκουσαν τις δύο πλευρές πρόκειται να αποφασίσουν τον Ιούνιο για την τύχη της μεταρρύθμισης Ομπάμα στην υγεία, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για το πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί εντόνως πλέον τη χώρα. Την Τετάρτη ολοκληρώθηκαν οι ακροάσεις για το νόμο με τις δύο πλευρές –την κυβέρνηση και 26 πολιτείες που προσέφυγαν εναντίον της– να καταθέτουν τα τελικά επιχειρήματα. Παρά την πάγια πρακτική της διάθεσης μίας με δύο ώρες ανά υπόθεση, το Ανώτατο Δικαστήριο διέθεσε για αυτήν την υπόθεση έξι ώρες σε τρεις ημέρες. Η επίμαχη διάταξη (γνωστή ως individual mandate) προβλέπει ότι οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει από το 2014 να αγοράζουν υποχρεωτικά ασφάλιση υγείας ή διαφορετικά να αντιμετωπίσουν κάποια χρηματική ποινή.

Οι πολιτείες υποστήριξαν ότι το Κογκρέσο παρέβη τις συνταγματικές αρμοδιότητές του ψηφίζοντας το νόμο που ρυθμίζει την ζωή των πολιτών, παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες και επιβαρύνει οικονομικά τις (οικονομικά ασθμαίνουσες) πολιτείες.

Αν το Κογκρέσο ζητά την υποχρεωτική ασφάλιση τότε θα μπορούσε να ζητά να αγοράζουν υποχρεωτικά οι πολίτες και συνδρομή σε γυμναστήριο, έλεγαν οι αντίπαλοι του νόμου. Προσθέτουν ότι αν η διάταξη κριθεί αντισυνταγματική πρέπει όλος ο νόμος να καταργηθεί.

Η κυβέρνηση αντίθετα υποστηρίζει ότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να παραμείνει σε ισχύ εκτός από άλλες δύο συναφείς διατάξεις.

Πηγή: in.gr