Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα συμμετάσχει την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας», η οποία στόχο έχει την άσκηση πιέσεων στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ'Ασαντ να σεβαστεί τη δέσμευσή του να εφαρμόσει το σχέδιο 'Αναν για την έξοδο από την κρίση. Την Παρασκευή και το Σάββατο, η Κλίντον θα συναντηθεί στο Ριάντ με ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου, πριν από τη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, στη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με Άραβες, Τούρκους και δυτικούς ηγέτες.

Η πρώτη σύνοδος των «Φίλων της Συρίας» πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου στην Τύνιδα με τη συμμετοχή αντιπροσώπων περίπου 60 αραβικών και δυτικών χωρών, ανάμεσά τους και η Κλίντον.

Στη διάρκεια της περιοδείας της, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα αναφερθεί στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να πιστεί ο 'Ασαντ να εφαρμόσει το από έξι σημεία ειρηνευτικό σχέδιο του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι 'Αναν, σχέδιο το οποίο το συριακό καθεστώς δήλωσε ότι δέχεται αυτήν την εβδομάδα.