current views are: 1

29 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση10:42

Για λογοκλοπή στη διδακτορική του διατριβή κατηγορείται ο ούγγρος πρόεδρος Σμιτ

Σφίγγει ο κλοιός για τον πρόεδρο της Ουγγαρίας Παλ Σμιτ, ο οποίος κατηγορείται για λογοκλοπή σε τμήματα της διδακτορικής του διατριβής, με τις φωνές που τον καλούν σε παραίτηση να αυξάνονται.

Δημοσίευση 10:42’
αρθρο-newpost

Σφίγγει ο κλοιός για τον πρόεδρο της Ουγγαρίας Παλ Σμιτ, ο οποίος κατηγορείται για λογοκλοπή σε τμήματα της διδακτορικής του διατριβής, με τις φωνές που τον καλούν σε παραίτηση να αυξάνονται.

Σφίγγει ο κλοιός για τον πρόεδρο της Ουγγαρίας Παλ Σμιτ, ο οποίος κατηγορείται για λογοκλοπή σε τμήματα της διδακτορικής του διατριβής, με τις φωνές που τον καλούν σε παραίτηση να αυξάνονται. Ο ρόλος του προέδρου στην Ουγγαρία είναι ουσιαστικά τυπικός, αλλά συγκεκριμένα ο Σμιτ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν με την υπογραφή αμφιλεγόμενης νομοθεσίας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιβολή φόρων αναδρομικά, χωρίς να ασκήσει ούτε μια φορά βέτο.

Ο 69χρονος Σμιτ, ο οποίος είναι δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης στην ξιφασκία, έγινε πρόεδρος το 2010 όταν το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Fidesz του Ορμπάν τον εξέλεξε για μια πενταετή θητεία.

Ο Σμιτ αρνείται τις κατηγορίες ότι είχε αντιγράψει τμήματα της διδακτορικής του διατριβής από άλλους συγγραφείς χωρίς  να τους επικαλείται. Η επιχειρηματική ειδησεογραφική ιστοσελίδα hvg.hu δημοσίευσε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο τις σχετικές πληροφορίες.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων MTI μετέδωσε σήμερα ότι το πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης Semmelweis έχει προτείνει να αποσυρθεί η διατριβή του Σμιτ με δεδομένα τα ευρήματα σχετικής έρευνας που διεξήγαγε.

 Η επιτροπή που διόρισε το πανεπιστήμιο Semmelweis, στο οποίο ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1992, ανακοίνωσε ότι ενώ η 215 σελίδων διατριβή περιλαμβάνει «παράλογα μεγάλα τμήματα αυτολεξεί μετάφρασης», κρίθηκε ότι τηρούσε τα απαραίτητα κριτήρια που ίσχυαν την εποχή εκείνη.

Η διατριβή είχε τίτλο «Μια ανάλυση του προγράμματος των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».


σχετικα αρθρα