Οι συνέπειες της κρίσης και του αδιεξόδου της πολιτικής λιτότητας και στην Ιταλία κάνουν εμφανή τα σημάδια τους στην ιταλική κοινωνική πραγματικότητα. Δύο άνδρες αυτοπυρπολήθηκαν σήμερα εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Ο ένας, 58 ετών, αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από την υπηρεσία είσπραξης φόρων στην Μπολόνια. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα σε όλο του το σώμα και η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη.

Σε ανάλογη πράξη προέβη σήμερα κι ένας 27χρονος μαροκινός εργάτης στην πλατεία του δημαρχείου στη Βερόνα.

 Ο 58χρονος, οικοδόμος στο επάγγελμα, ο οποίος είχε ανοίξει μια μικρή εταιρία, την τελευταία περίοδο είχε μείνει άνεργος. Την περασμένη εβδομάδα έλαβε ειδοποιητήριο από το υπουργείο Οικονομικών της Ρώμης, με το οποίο, η αρμόδια υπηρεσία του κοινοποίησε ότι είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ύψους 105.000 ευρώ.

Σε τρεις διαφορετικές επιστολές που βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητό του, ο απελπισμένος οικοδόμος προσπαθεί να εξηγήσει την πράξη του: «είμαι ένας άνθρωπος που πλήρωνε πάντα τους φόρους που όφειλε στο κράτος. Τώρα, όμως, δεν αντέχω άλλο», έγραψε, μεταξύ άλλων, στις επιστολές αυτές.

Ο 27χρονος μετανάστης από το Μαρόκο, ο οποίος δεν έχει πληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, βρίσκεται επίσης σε κρίσιμη κατάσταση, αφού φέρει εγκαύματα στα πόδια και στο κεφάλι. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι γιατροί εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία.