Εγκρίθηκε το σχέδιο έξι σημείων του ΟΗΕ για τη Συρία από τον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος συνεδρίασε την Πέμπτη στη Βαγδάτη.
Οι ηγέτες των αραβικών χωρών ζήτησαν την άμεση και πλήρη εφαρμογή του σχεδίου από την πλευρά του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος δήλωσε επίσημα την αποδοχή του.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάνει έκκληση για άμεση έναρξη του διαλόγου και ζητά να ενωθεί η αντιπολίτευση, καταδικάζοντας παράλληλα την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατά την έναρξη της συνεδρίασης, δήλωσε ότι  δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ θα πρέπει να περάσει από την αποδοχή του σχεδίου στην εφαρμογή του, ώστε να βγάλει τη χώρα του από μία «επικίνδυνη τροχιά».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου,  Νάμπιλ αλ Αράμπι , ο οποίος δήλωσε ότι «το σχέδιο του ΟΗΕ είναι μια θετική εξέλιξη με την οποία μπορούμε να εργαστούμε».

«Τα γεγονότα που είδαμε σε κάποιες αραβικές χώρες καθιστούν απαραίτητο να ακούσουμε τη φωνή του λαού», πρόσθεσε αναφερόμενος στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης που οδήγησαν στην πτώση κάποιων καθεστώτων.

Ο Ιρανός πρωθυπουργός Νουρί Αλ Μαλίκι από την πλευρά του, μιλώντας στη σύνοδο προειδοποίησε ότι ο εφοδιασμός των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία με όπλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «περιφερειακό και διεθνή πόλεμο δια αντιπροσώπου».

Σύμφωνα με τον αλ – Μαλίκι, το γεγονός αυτό «θα προετοιμάσει το έδαφος για μια ένοπλη ξένη επέμβαση στη Συρία, που θα έπληττε την εθνική κυριαρχία μιας αραβικής, αδελφής χώρας».

Η Συρία από τη μεριά της διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει καμία απόφαση που θα ληφθεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο έξι σημείων του ΟΗΕ, προϊόν διαπραγματεύσεων του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, προβλέπει την επίβλεψη από κυανόκρανους για τη λήξη των αντιπαραθέσεων στη Συρία, την απόσυρση των δυνάμεων του στρατού από ζώνες υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, καθώς και την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί.

Συνεχίζεται η βία στη Συρία

Παρά την αποδοχή του σχεδίου από τον Άσαντ, η βία στη Συρία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Σήμερα σκοτώθηκαν συνολικά 13 άτομα, εκ των οποίων οι δύο συνταγματάρχες του συριακού στρατού και 11 άμαχοι.

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι  άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε επεισόδια βίας στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χομς και Χάμα, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH).