«Σωρεία λαθών» καταλογίζει στην ακτοφυλακή και στο ΝΑΤΟ έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θάνατο 63 Λίβυων προσφύγων που επέβαιναν σε βάρκα με προορισμό την Ιταλία τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου, δύο πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονταν κοντά δεν ανταποκρίθηκαν στο σήμα κινδύνου που εξέπεμψε η ακτοφυλακή.

Μόνο εννέα άνθρωποι επέζησαν αφού η βάρκα έμεινε από βενζίνη και έπλεε ακυβέρνητη για 15 ημέρες, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να πεθάνουν από την πείνα και τη δίψα.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν πολλές ευκαιρίες να διασωθούν οι πρόσφυγες, που ήθελαν να φτάσουν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειαζόταν να πεθάνουν. Αν είχαν επέμβει άλλοι ή αν είχαν επέμβει με πιο σωστό τρόπο, υπήρχαν διάφορες ευκαιρίες να σωθούν. Πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να μην πεθαίνουν άνθρωποι πάνω στις απέλπιδες προσπάθειές τους να φτάσουν στην Ευρώπη», επισημαίνει το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, περίπου 1.500 άνθρωποι πέθαναν στη θάλασσα το 2011 προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη. Πολλοί από αυτούς επιχειρούσαν να φύγουν από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες με συγκρούσεις στη Βόρεια Αφρική.

Πηγή: naftemporiki.gr
TAGS