Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ πρέπει να εφαρμόσει το σχέδιο Ανάν «τώρα», δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του κοινού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Ανάν.
«Περιμένουμε να εφαρμόσει αμέσως το σχέδιο. Είναι φανερό ότι δεν έχουμε διαπιστώσει τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία. Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία μας», είπε ο Αχμεντ Φάουζι. «Η λήξη της προθεσμίας είναι τώρα».

Το ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση Ασαντ αποδέχθηκε την Τρίτη, απευθύνει έκκληση για τερματισμό της βίας από όλες τις πλευρές υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Ο Ανάν θα μιλήσει τη Δευτέρα από τη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία. Είναι η δεύτερη φορά που ο απεσταλμένος του ΟΗΕ παρεμβαίνει με τον τρόπο αυτόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Διαδηλώσεις στη Συρία κατά της «απραξίας» των αραβικών χωρών

Η «απραξία» των αραβικών χωρών απέναντι στην καταστολή του καθεστώτος Άσαντ ήταν ο λόγος για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της Συρίας την Παρασκευή.

«Η εγκατάλειψή μας από τους Άραβες και η σιωπή των μουσουλμάνων είναι τα πιο δύσκολα πράγματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Σύροι», έγραφε ένα πανό στην πόλη Καφαρόμα της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου διαδήλωσαν εκατοντάδες άνθρωποι.

«Θα αντισταθούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας», «η Συρία αιμορραγεί», είχαν γράψει διαδηλωτές στην Ερμπίν, κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με ένα βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο ακτιβιστές.