Η μαζική συλλογή υπογραφών για την επαναληπτική εκλογή στο Ουισκόνσιν έφερε το αποτέλεσμα που ζητούσαν οι υποστηρικτές της κίνησης: στις 5 Ιουνίου θα διεξαχθεί στην πολιτεία επαναληπτική εκλογή κυβερνήτη με στόχο την απομάκρυνση του Ρεπουμπλικάνου Σκοτ Ουόκερ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντεργατικοί νόμοι που στήριξε ο κυβερνήτης «εξόρισαν» μεγάλο μέρος των κατοίκων.

Οι πολίτες συγκέντρωσαν 900.000 υπογραφές, τις διπλάσιες από αυτές που απαιτεί ο νόμος, και τις κατέθεσαν στην επιτροπή λογοδοσίας της πολιτειακής κυβέρνησης, ξεκινώντας με τον τρόπο αυτό τη διαδικασία πρότασης μομφής κατά του κυβερνήτη.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια που κυβερνήτης οδηγείται σε αυτή τη διαδικασία. Προηγήθηκε ο Γκρέι Ντέιβις, ο οποίος έχασε το 2003 στην Καλιφόρνια από τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Μέσα στο Μάιο θα επιλεχθεί και ο αντίπαλος του Ουόκερ. Ένα πιθανό όνομα είναι αυτό του δημάρχου του Μιλγουόκι, Τομ Μπάρετ, ο οποίος έχασε από τον Ουόκερ το 2010. Τα πρώτα γκάλοπ δείχνουν μικρή διάφορά υπέρ του Μπάρετ.

Ο Ουόκερ εκλέχθηκε το Νοέμβριο του 2010 και λίγο καιρό αργότερα παρουσίασε νομοσχέδιο με μέτρα για τον περιορισμό του μεγάλου ελλείμματος στην πολιτεία.

Μεταξύ άλλων στερούσε από τα συνδικάτα το δικαίωμα διαπραγμάτευσης των μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, ζητούσε από τους εργαζόμενους να καταβάλουν μεγαλύτερο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών και περιέκοπτε τον προϋπολογισμό για τις κοινωνικές δαπάνες.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων στην πολιτεία. Για ημέρες διεξάγονταν διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων στο Μάντισον, την πρωτεύουσα της πολιτείας, ένα ασυνήθιστο θέαμα για την μικρή κεντροδυτική πολιτεία αλλά και τις ΗΠΑ.

Πηγή: in.gr