Οι αυτονομιστές αντάρτες Τουαρέγκ εισέβαλαν στην ιστορική πόλη του Τιμπουκτού έπειτα από μία ταχεία προέλαση στα βόρεια του Μάλι. Οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις τράπηκαν σε φυγή από τον αρχαίο εμπορικό σταθμό και πληροφορίες θέλουν τους αντάρτες Τουαρέγκ να έχουν υψώσει τη σημαία τους στο γραφείο του κυβερνήτη, του δημάρχου και στο κεντρικό στρατόπεδο του στρατού. Νωρίς το πρωί της Κυριακής οι αντάρτες Τουαρέγκ του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (MNLA) είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους και την πόλη Γκάο στο βόρειο Μάλι.

Στο Τουαρέγκ οι αντάρτες βομβάρδισαν μία τοπική βάση του στρατού, αλλά οι στρατιώτες είχαν ήδη λιποτακτήσει.

«Έχουν φθάσει στην πόλη. Υψώνουν τη σημαία τους» δήλωσε μέλος της Βουλής από το Τιμπουκτού τηλεφωνικά στο Reuters. Ένας άλλος κάτοικος ανέφερε πως οι Τουαρέγκ έχουν σηκώσει τη σημαία τους στα γραφεία του κυβερνήτη και του δημάρχου και σε κεντρική στρατιωτική βάση.

Οι πληροφορίες που φθάνουν το απόγευμα της Κυριακής από το Τιμπουκτού αναφέρουν πως η πόλη είναι κυρίως ήρεμη με εξαίρεση κάποια σποραδικά πυρά. Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει στο BBC ότι ακούγονταν πυρά στο Τιμπουκτού και μαίνονταν μάχες μεταξύ στρατού και ανταρτών.

Ένας πολίτης σκοτώθηκε από βλήμα όλμου που έπεσε κοντά στο μεγάλο τζαμί. Δεν έχουν αναφερθεί άλλα θύματα.

Ασαφές παραμένει εάν οι αντάρτες έχουν τον πλήρη έλεγχο, καθώς μία αραβική πολιτοφυλακή παρέμεινε στην πόλη μετά τη διαφυγή του στρατού.

Πηγή: in.gr

TAGS